60x60cm-sv.Djordje-ulje na platnu, Zoran Krulj.JPG
промо

промо

Уметнички програм

СВЕТ МЕДИТЕРАНА КАКВОГ СВИ НОСИМО У СЕЋАЊУ: Магично сликарство Зорана Круља представљено на изложби „Снови малог морнара“ у Ранчићевој кући

05.06.2023.

СВЕТ МЕДИТЕРАНА КАКВОГ СВИ НОСИМО У СЕЋАЊУ: Магично сликарство Зорана Круља представљено на изложби „Снови малог морнара“ у Ранчићевој кући
Величина слова

Самостална изложба слика „Снови малог морнара“ уметника Зорана Круља биће отворена у четвртак 8. јуна у 19h у Ранчићевој кући, галерији Центра за културу Гроцка – установе културе општине Гроцка.

Где се одржава

Ранчићева кућа


Када се одржава

12. јул


Изложбу отвара Зорица Атић, историчарка уметности, која у уводној речи каталога наводи:

- У галерији ванвременске Ранчићеве куће, споменику културе с погледом на плави Дунав, усидрио се дах Медитерана, далеких светова и колективног детињства, оличен у магичном сликарству Зорана Kруља, уметника који плаветнило Јадранског мора, ведрину неба, мекоћу облака и лепоту тренутка на јединствен начин укршта у питоме призоре грађене од асоцијација, цитата, снова и симбола... Његово сликарство фантастичне фигурације и магичног реализма, варира између ликовне поезије и духовите али бритке критике савременог света. Отуд његова дела имају и елементе орвеловски карикатуралног, где су медитерански дух, ликовна нарација и пажљиво креирани магични призори препознатљиве одреднице сликарства и ликовности Зорана Kруља. Снови Малог морнара шире радост, али у себи носе загонетку, зачудност и неизговорено питање на које посматрач сам мора да понуди одговор.

У наставку вечери, од 20h биће отворен јубиларни X музички програм „Музичка башта“. На летњој сцени Ранчићеве куће наступа акустични музички ансамбл „КЛО кло“ из Новог Сада. 

МУЗИЧКА БАШТА: Јубиларни 10 музички програм „Музичка башта“ установе током 2023. године наставља са профилисаним концептом који публици доноси жанровску разноврсност, генерацијске и стилске разлике међу музичарима, ауторски приступ и мултикултуралност – као најважније одлике програма. У програму учествују гости из земље и региона, а публици се као вид музичке едукације и популаризације уметничке музике, представља музика различитих жанрова, недовољно заступљена у медијском и јавном простору, са акцентом на аутентичном, етно и ауторском изразу.

Изложба се може погледати до 12. јула. 

Подели вест