Sa izložbe Kad će David da se vrati.jpg
промо

промо

Уметнички програм

МОЖЕ ЛИ СЛИКА ИЗ ДИГИТАЛНИХ МЕДИЈА ДА ПОСТАНЕ СУВЕРЕНО УМЕТНИЧКО ДЕЛО: Изложба „Флека на зиду" Александра Ракезића истражује ово питање

12.02.2024.

МОЖЕ ЛИ СЛИКА ИЗ ДИГИТАЛНИХ МЕДИЈА ДА ПОСТАНЕ СУВЕРЕНО УМЕТНИЧКО ДЕЛО: Изложба „Флека на зиду" Александра Ракезића истражује ово питање
Величина слова

Изложба „Флека на зиду" Александра Ракезића биће отворена у уторак, 13. фебруара у 19 часова у Ликовној галерији Коларчеве задужбине.

Где се одржава

Галерија Коларчеве задужбине


Када се одржава

24. фебруар


Може ли слика преузета из масовних медија која је одбачена од стране културне јавности традиционалним сликарским поступком превазићи статус реплике и постати суверено уметничко дело? Серија слика под називом „Имаго" настала у оквиру докторског уметничког пројекта на Факултету ликовних уметности у Београду. Окосница истраживања је феномен слике са фокусом на сликама из масовних медија, пре свега из дигиталне сфере. Предлошци су дигиталне компјутерски генерисане или фотомонтиране слике без ауторства које у себи садрже мотив срца. Овакве садржаје које људи размењују у дигиталној комуникацији, могу се наћи и на позадинама (волпејпр) телефона и рачунара. Серија илуструје варијације на ту тему, константно третирајући сваки комад као класицистичко дело штафелајног сликарства чиме се преиспитује савремено сликарство и његове тематске и формалне границе. Слике су свуда око нас и рапидно се умножавају пренагомилавајући нашу пажњу, нашу ограничену емотивну и архивску меморију. Слике којима смо бомбардовани готово рефлексно осуђујемо као уметничке или неуметничке, добре или лоше, политичне или аполитичне управо на основу вишка вредности које оне носе у себи. Пракса показује да се најлакше одбацују и стигматизују медијске слике које су пуке поруке друштву капитализма. Управо овакве медијске слике су послужиле као инспирација за серију радова чији је део приказан на изложби Флека на зиду.

На изложби ће бити приказане слике из циклуса „Имаго, амбијентална инсталација и архива уметникових предложака" који су инспирисали настанак изложбе „Флека на зиду". Концепција поставке настаје као резултат дијалога са историчарем уметности Лавом Мреновићем.

Изложба ће бити отворена до 24. фебруара радним данима од 10 до 20, суботом од 10 до 16 часова.

Подели вест