unnamed.jpg
промо

промо

Уметнички програм

ИЗЛОЖБА ПОСВЕЋЕНА ПОСЛЕДЊОЈ ЖИВОТНОЈ ЕТАПИ ВЕЛИКОГ ПРОСВЕТИТЕЉА: „Доситејев долазак у Београд" у Музеју Вука и Доситеја обележава 100 година од смрти великана

12.02.2024.

ИЗЛОЖБА ПОСВЕЋЕНА ПОСЛЕДЊОЈ ЖИВОТНОЈ ЕТАПИ ВЕЛИКОГ ПРОСВЕТИТЕЉА: „Доситејев долазак у Београд" у Музеју Вука и Доситеја обележава 100 година од смрти великана
Величина слова

Изложба „Доситејев долазак у Београд" у Музеју Вука и Доситеја, посвећена последњој животној етапи великана српске културе, Доситеја Обрадовића представљена је до 28. фебруара.

Где се одржава

Музеј Вука и Доситеја


Када се одржава

2. фебруар


Међу изложеним делима издвајају се писма која је Доситеј Обрадовић размењивао са блиским пријатељима током боравка у Земуну и Београду. Све странице писама биђе доступне заинтересованим посетиоцима у електронској форми, са преписом преузетим из Сабраних дела Доситеја Обрадовића у шест књига, у издању Задужбине Доситеј Обрадовић. На изложби ће бити представљена и архивска грађа везана за обележавање сто година од Доситејеве смрти и постављање споменика 1914. године -- програм свечаности откривања споменика, програм свечане представе Српског краљевског народног позоришта и позивнице за банкет Београдске општине. 

Изложбу ће отворити Љиљана Чубрић, музејска саветница у пензији, која ће заједно са теоретичарком књижевности, проф. др Јасмином Ахметагић и ауторком Елианом Гавриловић, музејском саветницом из Музеја Вука и Доситеја, говорити о књизи посвећеној Доситеју Обрадовићу. 

Музеј Вука и Доситеја који је у саставу Народног музеја Србије, по својој меморијалној концепцији посвећен је просветитељу и првом министру просвете Доситеју Обрадовићу и реформатору српског језика, творцу српског књижевног језика, Вуку Караџићу. Изложбом о Доситејевој последњој животној етапи и свеобухватној књизи о његовом животу, Музеј Вука и Доситеја успешно доприноси иновативном сагледавању значаја лика и дела Доситеја Обрадовића са циљем представљања јавности неисцрпне ризнице српске културне баштине. 

Подели вест