image001.jpg
промо

промо

Уметнички програм

ЈЕВРЕЈСКА ГРОБЉА СУ ОГЛЕДАЛА КУЛТУРЕ И ИСТОРИЈЕ: Изложба Рудолфа Клајна говори о традицији куће будућег живота код Јевреја

19.02.2024.

ЈЕВРЕЈСКА ГРОБЉА СУ ОГЛЕДАЛА КУЛТУРЕ И ИСТОРИЈЕ: Изложба Рудолфа Клајна говори о традицији куће будућег живота код Јевреја
Величина слова

Изложба фотографија "Куће будућег света - бесмртна јеврејска гробља" Рудолфа Клајна биће отоврена 21. фебруара од 19 часова у УК Пароброд.

Где се одржава

УК „Пароброд"


У јеврејској традицији, гробље је кућа живота, кућа будућег света, кућа мира и кућа вечног дома. Ова гробља и њихове грађевине – облик надгробних споменика, њихови текстови и типографија, њихови традиционални симболи и вегетација – су у визуелном и вербалном дијалогу. Они се, према Рудолфу Клајну, могу тумачити заједно као сложени сакрални садржај. Поред синагога, важан материјални доказ постојања европске јеврејске дијаспоре пре Холокауста су и гробља.

Нејеврејска научна истраживања, историја архитектуре и уметности, заштита споменика и историја културе недавно су отворени за истраживања јеврејских гробаља 19. и 20. века. Међутим, уместо делимичних аспеката истраживања, Клајнове фотографије пионирским интердисциплинарним приступом тумаче јеврејска гробља модерних метропола. Он не фокусира само на надгробне споменике, већ на гробље у целини – у ствари, и на факторе околине. Урбани контекст, пејзажна, друштвени миље и сродни проблеми: улога пола, сегрегација, верски и економски аспекти стратификације.

Према Клајновој холистичкој визији, гробље функционише као огледало, у њему се рефлектују горе наведени фактори заједно са сложеном структуром и хијерархијом јеврејске дијаспоре. Оваквим свеобухватним приступом, визуелни материјал изложбе је у стању да прикаже шта су значила јеврејска гробља у великим градовима у оптимистичном златном добу еманципације. Они су симболизовали да је тежња за равноправност реално обећање, тј. парадоксално, знаци исчезавања јеврества су такође изградили идентитет и најављивали будућност. 

Рудолф Клајн рођен 1955. године у Суботици, професор историје модерне архитектуре на Универзитету Обуда у Будимпешти. Претходно је предавао на Универзитету у Тел Авиву (1996-2006) и на Универзитету у Новом Саду (1986-91). Држао је гостујућа предавања/курсеве на Универзитету Харвард, Хебрејском Универзитету, Универзитету уметности у Токију, Техничким универзитетима у Берлину, Брауншвајгу, Будимпешти, Братислави, Кјоту, Академији уметности и дизајна Безалел, Универзитету Оулу итд.

Истражује модерну архитектуру, укључујући синагоге, у средњој Европи и јеврејски допринос секуларној архитектури од ране еманципације до покрета с краја 20. века. Објавио је петнаест књига из области теорије и историје архитектуре. Године 2017. је публиковао своје главно дело, свеобухватну књигу под називом Синагоге у Мађарској 1781-1918. Године 2018. објавио је прву општу књигу о модерној јеврејској погребној уметности под називом Метрополитанска јеврејска гробља у централној и источној Европи коју је издао ИКОМОС Немачка. Тренутно припрема књигу о јеврејској архитектури између 1820. и 2020. године за холандског издавача Брил. Своје фотографије излагао је на више од 70 локација широм света.

Подели вест