Vidi-dodirni-oseti,-poster-01.jpg
промо

промо

Уметнички програм

БЕСПЛАТНЕ РАДИОНИЦЕ, ИЗЛОЖБЕ И ФИЛМОВИ ПОСВЕЋЕНИ КУЛТУРАМА ЦРНОГ КОНТИНЕНТА: Март у Музеју афричке уметности у Београду доноси програме за све генерације

07.03.2024.

БЕСПЛАТНЕ РАДИОНИЦЕ, ИЗЛОЖБЕ И ФИЛМОВИ ПОСВЕЋЕНИ КУЛТУРАМА ЦРНОГ КОНТИНЕНТА: Март у Музеју афричке уметности у Београду доноси програме за све генерације
Величина слова

Музеј афричке уметности и у марту представља занимљив и богат програм за своје посетиоце.

Када се одржава

31. март


У четвртак, 7. марта у оквиру бесплатног програма за старије суграђане (55+) „МАУ за све, сви у МАУ“ биће одржана радионица израде накита од текстила и других материјала уз уводно предавање “Накит као украс, лични предмет, ознака етничког или краљевског статуса”. Овај програм настао је са циљем подстицаја интеграције и активног учешћа старијих особа у програмима МАУ.

Још један програм који изазива велико интересовање јесте „Недеља у МАУ“ који се организује за појединачне и породичне посете и подразумева паралелни програм кустоских вођења за одрасле и креативних радионица за децу узраста од 6 до 12 година. И током марта, на програму су стручна вођења за одрасле кроз тактилну изложбу „Види, додирни, осети“ и креативна радионица „Каква је то риба дводихалица?“. Користећи различите текстуре папира и друге материјале деца ће бити у прилици да осмисле и направе тактилну слику са мотивом рибе. Инспирација за дечји креативни рад биће бронзана фигура рибе из збирке Музеја приказана на тренутно актуелној изложби „Види, додирни, осети“ и интерпретација одливена у гипсу, која верно преноси форму, рељефне украсе и омогућује тактилни доживљај предмета. Пријављивање на радионице је обавезно путем мејла [email protected].

У петак, 22. март у 18 часова биће одржана бесплатна пројекција филма „Ел Шат – Нацрт за утопију“ аутора Ивана Рамљака који је уједно бити и гост Музеја. Након пројекције биће одржан разговор са аутором уз модерирање Ане Кнежевић, кустоскиње МАУ. Филм говори о веома важном делу југословенске прошлости који је и данас део колективне меморије Далмације, а који памти евакуацију и живот великог броја Далматинаца у Египту током Другог светског рата.

Крајем марта у МАУ ће бити постављена изложба „Отисак времена“ која представља стваралаштво Лане Васиљевић и Марије Ћалић, две савремене уметнице које кроз истраживање и преиспитивање сопствених сећања на Африку стварају личне отиске времена. Музејска изложба под називом „Духови Африке – Ритуална западноафричка уметност“ наставља своје путовање по земљи и региону и од 21. марта до 12. априла 2024. године гостује у Центру за културу Свилајнац. Аутор и кустос изложбе је Александра Продановић Бојовић.

Музеј афричке уметности је први и једини музеј у региону који је искључиво посвећен културама и уметностима афричког континента. Сталну поставку чине значајни примерци пре свега западноафричке уметности и она укључује одабране предмете из збирке коју су формирали оснивачи Музеја, Веда Загорац и др Здравко Печар.

За више информација и пријаве на радионице (пријаве су обавезне) посетите сајт:  https://www.mau.rs/cp/

Подели вест