el.pozivnica.jpg
промо

промо

Уметнички програм

ПРИЛИКА ДА ВИДИТЕ РАДОВЕ ВЕЛИКОГ СРПСКОГ УМЕТНИКА КОЈИ НИСУ БИЛИ ДОСТУПНИ ЈАВНОСТИ: Изложба „Урош Предић­ – достојанство свакидашњице” биће постављена у Галерији САНУ

08.03.2024.

ПРИЛИКА ДА ВИДИТЕ РАДОВЕ ВЕЛИКОГ СРПСКОГ УМЕТНИКА КОЈИ НИСУ БИЛИ ДОСТУПНИ ЈАВНОСТИ: Изложба „Урош Предић­ – достојанство свакидашњице” биће постављена у Галерији САНУ
Величина слова

Изложба „Урош Предић­ – достојанство свакидашњице”, чији су аутори др Снежана Мишић и проф. др Игор Борозан, свечано ће бити отворена у уторак, 12. марта, у 19 сати, у Галерији САНУ.

Када се одржава

26. мај


Изложба је резултат наставка вишедеценијске успешне сарадње Галерије Матице српске и Галерије САНУ на промоцији и представљању националне уметности и културне баштине. Овога пута две институције спојио је уметник Урош Предић, који је током читавог свог дугог и стваралачки изузетно плодног живота био нераскидиво повезан и са Матицом српском и са Српском академијом наука и уметности. Слична изложба реализована је у Галерији Матице српске 2022/2023. године.

Под кровом Галерије Српске академије наука и уметности биће представљена уметничка дела из различитих колекција која ће публици пружити увид у животне, стваралачке и тематске просторе Уроша Предића. Поред дела из Галерије Матице српске, Српске академије наука и уметности, Народног музеја Србије, Народног музеја Зрењанин, Матице српске, Српске православне цркве, Музеја града Београда, Факултета ликовних уметности у Београду и многих других, на изложби ће се наћи и радови из приватних колекција од којих већина до сада није била излагана па самим тим ни доступна широј јавности. Кроз неколико целина: анегдотски и социјални жанр, религиозно сликарство, портрети, теме из националне историје, везе са Матицом српском и Српском академијом наука и уметности, представиће се Предићева основна тематска опредељења. Међу изложеним сликама су и оне кључне, најпознатије: „Девојка на студенцу”, „Косовка девојка”, „Надурена девојчица”, „Херцеговачки бегунци” и многе друге. Захваљујући сарадњи са Катедром за рачунарску графику Факултета техничких наука у Новом Саду и примени савремених технологија, на изложби ће бити доступан и иконостас цркве Светог великомученика Георгија у Бечеју. Изложбу прати истоимени каталог ауторке др Снежане Мишић и проф. др Игора Борозана и изложбена свеска ауторке Јелене Межински Миловановић, музејске саветнице.

Подели вест