2798a74631524c8b188fde1da5590fbf_5205591760.jpg
промо

промо

Уметнички програм

ФЕНОМЕН ЦРНОТРАВСКЕ ГРАДИТЕЉСКЕ ДЕЛАТНОСТИ И ПЕЧАЛБАРСКОГ ДУХА: Изложба о чувеним градитељима у Заводу за заштиту споменика културе

12.03.2024.

ФЕНОМЕН ЦРНОТРАВСКЕ ГРАДИТЕЉСКЕ ДЕЛАТНОСТИ И ПЕЧАЛБАРСКОГ ДУХА: Изложба о чувеним градитељима у Заводу за заштиту споменика културе
Величина слова

Изложба „Црнотравци градитељи Београда: градитељска делатност печалбара црнотравског краја у Београду у 19. и првој половини 20. века” биће отворена у четвртак, 14. марта, у 14 часова.

Где се одржава

Завод за заштиту споменика културе града Београда


Када се одржава

31. децембар


Изложба „Црнотравци градитељи Београда: градитељска делатност печалбара црнотравског краја у Београду у 19. и првој половини 20. века”, коју организује Завод за заштиту споменика културе града Београда у сарадњи са Удружењем Црнотраваца Београд и Грађевинским факултетом Универзитета у Београду, биће отворена у четвртак, 14. марта, у 14 сати у сали Завода на Калемегдану, саопштено је из овог завода.

Аутори изложбе су Татјана Виденовић, архитекта и конзерватор саветник, и Огњен Тутић, мастер историчар уметности.

Циљеви изложбе су осветљавање феномена црнотравске градитељске делатности и печалбарског духа, као и ближе упознавање са појединцима и групама, дунђерима, самоуким мајсторима, неимарима, али и афирмисаним градитељима и инжењерима пореклом из Црне Траве, који су одиграли значајну улогу у изградњи визуелног идентитета Београда у кључним фазама његовог урбанистичког и градитељског развоја.

Изложба ће бити отворена до краја априла ове године.

Подели вест