Ckalja-izlozba,-web-1920x1080px (1).png
промо

промо

Уметнички програм

ОН ЈЕ БИО СИМБОЛ КОМЕДИЈЕ КОД НАС: Изложба поводом 100 година од рођења Миодрага Петровића Чкаље у Кинотеци

18.03.2024.

ОН ЈЕ БИО СИМБОЛ КОМЕДИЈЕ КОД НАС: Изложба поводом 100 година од рођења Миодрага Петровића Чкаље у Кинотеци
Величина слова

У сусрет стогодишњици рођења једног од најзначајнијих комичара домаће кинематографије Миодрага Петровића Чкаље, Југословенска кинотека приређује мултимедијалну изложбу посвећену човеку који ни данас не престаје да уноси ведрину и радост у срца многих људи у земљи и региону.

Где се одржава

Југословенска кинотека


Када се одржава

1. септембар


„Може се рећи да је Чкаљина глумачка појава постала персонификација филмске и телевизијске комедије код нас. Увек је узбудљиво изнова прилазити таквим личностима, уметничким делима или феноменима који су до те мере постали делом популарне културе, да се наизглед чини како о њима све знамо и да нема потребе о њима мислити, анализирати их и тумачити”, рекао је директор Југословенске кинотеке, Југослав Пантелић.

Изложба „Победа осмеха”, ауторке Ирине Кондић, кустоса Југословенске кинотеке, биће свечано отворена у Узун Мирковој 1, у уторак, 19. марта, у 19 часова. Најразличитије чувене Чкаљине улоге у домаћој кинематографији – Пепи (Заједнички стан, 1960), Јордан (Сервисна станица, 1961), Предраг и Ненад (Бог је умро узалуд, 1969), Јаре (Паја и Јаре, 1973), Фирга (Авантуре Боривоја Шурдиловића, 1980) и друге – дочаравају инсерти, фотографије и плакати у једном делу изложбе. Други део изложбе чине личне ствари и предмети нашег чувеног глумца, као и принтови фотографија које је Кинотеци уступила породица Петровић.

Фотографије представљају Чкаљин приватни живот и велики део његове каријере: рану младост, призоре у кругу породице, сцене са снимања на радију и телевизији, у позоришту, са колегама, емотивне тренутке... Захваљујући дугогодишњој сарадњи Кинотеке и компаније Авала студиос (бивши Авала филм), публика ће моћи да види оригинални костим чувеног Јованче Мицића, Чкаљине главне улоге у филму Пут око света (1964), у режији Соје Јовановић.

Дигитално рестаурисану верзију тог филма публика може погледати након отварања изложбе, у Сали „Макавејев”, а улазак на пројекцију је бесплатан.

Подели вест