turen 3.jpg
Музеј Југославије промо

Музеј Југославије промо

Уметнички програм

СУПИЈЕРА КОЈА ЈЕ ПОСТАЛА ДЕО ЈУГОСЛОВЕНСКОГ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА: Изложба „Турен краља Петра II“ у Музеју Југославије је продужена до 31. марта

18.03.2024.

СУПИЈЕРА КОЈА ЈЕ ПОСТАЛА ДЕО ЈУГОСЛОВЕНСКОГ КУЛТУРНОГ НАСЛЕЂА: Изложба „Турен краља Петра II“ у Музеју Југославије је продужена до 31. марта
Величина слова

Због великог интересовања публике изложба „Турен краља Петра II“ је продужена до 31. марта 2024. године.

Где се одржава

Музеј Југославије


Када се одржава

31. март


Изложба је реализована око поклона радионице Станишић и синови из 1934. године, једне од најзначајнијих југословенских уметничких радионица за фотокерамику и уметничко стакло из Сомбора која је у свом раду била блиско повезана са двором Краљевине Југославије и касније са Кабинетом председника републике.

Назив предмета турен (tureen) je француског порекла и у култури обедовања означава тип посуде у виду чиније са поклопцем – супијеру. Етимолошки се везује и за име једног од највећих војних команданата у историји Француске 17. века, Маршала Турена. У доба Луја XIV турен представља најраскошнију посуду од керамике или од сребра из које се
служило прво јело на свечаном краљевском банкету. Током 18. и 19. века тај тип луксузних порцеланских предмета био је уобичајен у дворској култури даривања.

Значај овог предмета утолико је већи јер је реч о ретко сачуваном предмету од порцелана са државним симболом краљевине Југославије и припада репрезентативном југословенском културном наслеђу и култури даривања југословенског краља док је истовремено и сведочанство о односу обичног човека и владара у култури поклањања.

Ослањајући се на традиционалну дворску културу, иконографија турена који је поклоњен краљу Петру II Карађорђевићу истиче вође и владаре династије Карађорђевић као утемељиваче српске и југословенске државности. У том смислу, њихови портрети, осим што упућују на континуитет династије, могли би да укажу и на војни значај младог краља и његових предака. 

После Другог светског рата предмет је био у поседу куће Савоја (Италијанска краљица Јелена Савојска (Elena di Savoia) била је рођена тетка краља Александра I Карађорђевића, односно баба-тетка Петра II Карађорђевића) и данас је део збирке Музеја Југославије. 

Стручно вођење кроз изложбу биће организовано 31. марта у 13 часова.

Подели вест