Onomatopeja pucanja.jpg
промо

промо

Уметнички програм

ДОБИТНИК НАГРАДЕ ДИМИТРИЈЕ БАШИЋЕВИЋ МАБГЕЛОС У САЛОНУ МУЗЕЈА ГРАДА БЕОГРАДА: Жарко Алексић представља истраживачки пројекат „Ономатопеја пуцања"

26.03.2024.

ДОБИТНИК НАГРАДЕ ДИМИТРИЈЕ БАШИЋЕВИЋ МАБГЕЛОС У САЛОНУ МУЗЕЈА ГРАДА БЕОГРАДА: Жарко Алексић представља истраживачки пројекат „Ономатопеја пуцања"
Величина слова

Самостална изложба Жарка Алексића, добитника Награде Димитрије Башичевић Мангелос за 2020. годину биће представљена у Салону Музеја града Београда од 29. марта до 5. априла.

Где се одржава

Салон Музеја града Београда


Када се одржава

5. април


„Ономатопеја пуцања” је наставак уметничко истраживачког пројекта „Режим снова” којим се испитује како медијске слике утичу на наша менталана стања. Сам назив пројекта упућује са једне стране на дословно подражавање пуцања из ватреног оружја, а са друге стране на метафору психичког стања.

Фокус рада је на истраживању искуства генерација које су стасавале деведестих година, недовољно старих да учествују у рату, али довољно свесних да буду изложене систематском страху. Питања којима се рад бави је како се припадници те генерације која је прошла кроз пузајућу трауму и анксиозност видљиву у свакодневном понашању, носе са повећаном количином стреса. Истраживање је инспирисано цувеним „кики и буба" експериментом неарбитратног мапирања звук - облик, које указује да различите етничке групе, које говоре потпуно различите језике имају тенденцију, да у преко 95 посто случајева, придруже реч „буба" закривљеном, а реч „кики" назубљеном облику. 

Жарко Алексић (1985, Књажевац) ради у различитим медијима интегришуц́и искуство, фотографију, видео, инсталацију и перформативност. Његова постдисциплинарна уметничка пракса заснива се на испитивању свести, менталне обраде и вештачке интелигенције: у вези са друштвено-политичким проблемима когнитивног капитализма и стицања знања, образовања, дематеријализованог рада и надзорног капитализма, као и разрадом обраде података као што су биомаркери и корелациони подаци прикупљени помоћу научних мерних уређаја и друштвених мрежа. Жарко је излагао на бројним самосталним и групним изложбама у Србији и иностранству. Тренутно предаје на Одсеку за нове медије Факултета ликовних уметности у Београду. Отварање изложбе је 29. марта у 19 часова. 

Подели вест