Zdravko Vucinic, BELO SAZIMANJE , 2024 ulje na platnu, 130x100.jpg
промо

промо

Уметнички програм

ЕНЕРГЕТСКИ НАБОЈ ИСКАЗАН КРОЗ ГЕСТ И БОЈУ: Здравко Вучинић представља своје радове изложбом „Рефлексија"

03.04.2024.

ЕНЕРГЕТСКИ НАБОЈ ИСКАЗАН КРОЗ ГЕСТ И БОЈУ: Здравко Вучинић представља своје радове изложбом „Рефлексија"
Величина слова

Изложба Здравка Вучинића биће отворена у четвртак 4. априла у 19 часова у Продајној галерији Беоргад.

Где се одржава

Продајна галрија Београд


Када се одржава

22. април


Здравко Вучинић (1943. Гостиловина) завршио је Умјетничку школу у Херцег Новом, код професора Војислава Станића. Дипломирао је на Филозофском факултету у Београду, Група за Историју уметности у Београду, ментор професор Лазар Трифуновић. Био је дугогодишњи директор и кустос Продајне галерије ,,Београд&qуот;. Приредио је више тематских и групних изложби и аутор је великог броја текстова, есеја и монографских публикација о савременим српским уметницима.

Добитник је бројних награда и признања. На изложби у Продајној галерији ,,Београд&qуот; биће представљени најновији Вучинићеви сликарски радови у духу гестуалне апстракције.

„Релативно кратки, брзи потези, нанесене боје, у Вучинићевим сликама чувају енергетски набој за коначну гомилу, где набој важи као латентно стање трајне енергизације сусретања многих трагова материје у виду обједињења свих покрета унетих у видно поље слике. Дела Здравка Вучинића не дугују конвенционалним облицима гестуално створене оптике, јер његова гестуалност нису само формални трагови брзине и количине пигмената, него стварање призора који би се у теорији визуелне културе могао назвати „престоном формом“ (она која влада околином", наводи у ранијем тексту Коста Богдановић, вајар, историчар и теоретичар уметности.

Подели вест