image003.jpg
промо

промо

Уметнички програм

MИОДРАГ ВАРТАБЕДИЈАН ВАРТА И ЊЕГОВИ ТРАДИЦИОНАЛНИ СИМБОЛИ: Упознајте једног од пионира графичког дизајна у Србији

03.04.2024.

MИОДРАГ ВАРТАБЕДИЈАН ВАРТА И ЊЕГОВИ ТРАДИЦИОНАЛНИ СИМБОЛИ: Упознајте једног од пионира графичког дизајна у Србији
Величина слова

Етнографски музеј представља ретроспективну тематску изложбу јединственог уметничког израза „Миодраг Вартабедијан Варта и његови традиционални симболи“, ауторке Анамарије Вартабедијан, у четвртак 4. априла у 19 часова.

Где се одржава

Етнографски музеј


Када се одржава

30. април


Изложба представља оригиналне радове Mиодрага Вартабедијана Варте, једног од пионира графичког дизајна у Србији, који су инспирисани традиционалним симболима и настали у периоду од 1964. до 2009. године.  Изложба је подељена у неколико сегмената који на аутеничан начин спајају традиционално и модерно, па ће посетиоци бити у прилици да уоче јединствену симбиозу – графике и слике, вартаграфије, слике – вартаграфије и линијске пејзаже, а незаобилазан део овде јединствене изложбе чине и оригиналне илустрације, илустроване књиге, плакати, калиграфије и знакови. 

Радови Миодрага Вартабедијана Варте откривају фузију утицаја свих култура које су оставиле траг на тлу бивше Југославије, а његово стваралаштво истиче се оригиналношћу коју је црпио из наслеђа сопственог јерменског порекла, српске традиције крајпуташа, стећака, археологије целе регије, иновативно уводећи нову технику рада, вартаграфију, којом визуелне нити митских токова историје претвара у симболе, уграђујући их у лирско-мисаону ликовну представу. 

Системом отискивања рељефа (фротаж, вартаграфија), сликањем и колажирањем, транспоновао је записе и слике са камених споменика од антике до почетка 20. века у савремено ликовно дело или графичко решење, које је тако постало чувар културног наслеђа. У камену, симболичком станишту људске душе, сведоку векова и чувару историје, људског духа и традиције – најстаријим и најтрајнијим документима писма, орнамента и симбола, пронашао је вечну инспирацију. 

Својим перформансом отварање изложбе увеличаће чувена Браћа Теофиловићи, а изложбу ће отворити проф. др Дијана Милашиновић Марић, историчар уметности – председник уметничког савета УЛУПУДС-а. Изложба је доступна за јавност до 30. априла 2024. године.

Подели вест