Милица Бабовић, ПОКЛАЊАМ ТИ СЕ, 2023..png
Рад Милице Бабовић, Поклањам ти се
Милица Бабовић, Коларчева задужбина промо

Рад Милице Бабовић, Поклањам ти се
Милица Бабовић, Коларчева задужбина промо

Уметнички програм

60 ГОДИНА ГАЛЕРИЈЕ КОЛАРАЦ ОБЕЛЕЖАВА ИЗЛОЖБА „ПУТ У НОВО?": Овај простор памти плејаду изузетних стваралаца

12.04.2024.

60 ГОДИНА ГАЛЕРИЈЕ КОЛАРАЦ ОБЕЛЕЖАВА ИЗЛОЖБА „ПУТ У НОВО?": Овај простор памти плејаду изузетних стваралаца
Величина слова

Јубиларних 60 година рада Ликовне галерије Коларчеве задужбине обележиће изложбa „Пут у ново?" која ће бити отворена у понедељак, 15. априла у 19 часова.

Где се одржава

Ликовна галерија Коларчеве задужбине


Када се одржава

15. април


Шест деценија постојања и рада Галерија Коларчеве задужбине обележава изложбом која представља рад шесторо уметника млађе генерације. Галерија Коларчеве задужбине истиче важност пружања подршке развоју младих нараштаја у изградњи сопственог уметничког пута и усмерења, остајући доследна својој основној програмској оријентацији. Изложба, уједно, младе ауторе поставља пред својеврстан изазов, а то је наслеђе протеклих деценија које памти плејаду изузетних стваралаца.

Идејним оквиром који се изграђује на релацији прошло-будуће отвара се простор промишљању места и улоге којима се Галерија конституише у својој садашњости. Управо у оваквом значењском контексту, контексту поларитета, али и тежње за самоспознајом, прилази се сагледавању индивидуалних ауторских поетика.

Изложбом су обухваћени радови Радета Мутаповића, Богдана Ђукановића, Константиноса Пателиса Милићевића, Милице Бабовић, Марије Вукотић и Ане Радуловић.

Подводећи под концепцијски оквир шест различитих уметничких приступа, изложба њиховом међусобном сагледавању прилази са тенденцијом препознавања сличности и разлика на основу којих се успоставља њихов међусобни однос. Ове релације могу се посматрати кроз појам времена и простора, али и у контексту односа личног и колективног, односа човека и друштва, бића и света. Простор читања, ипак, у павићевском духу, остављен је отвореним за интервенције креативног читаоца-посматрача.

Деловање Радета Мутаповића, Богдана Ђукановића и Константиноса Пателиса Милићевића одликује изражен осећај за време и промишљање ситуације и прилика детерминисаних контекстом друштвене реалности данашњице. Лична перцепција друштвене ситуације провоцира уметнички одговор, у смеру развоја индивидуалне и колективне свести и одговорности, али и преиспитивања улоге човека као појединца унутар (нарушеног) друштвеног система вредности, навела је Тијана Дука, кустос Ликовне галерије Коларчеве задужбине.

Подели вест