shutterstock_2026931876.jpg
shutterstock

shutterstock

Уметнички програм

„БЕОГРАД: ДВАДЕСЕТE ГОДИНE ДВАДЕСЕТОГ ВЕКА": Ова изложба ће дочарати атмосферу нашег града пре једног века

16.04.2024.

„БЕОГРАД: ДВАДЕСЕТE ГОДИНE ДВАДЕСЕТОГ ВЕКА": Ова изложба ће дочарати атмосферу нашег града пре једног века
Величина слова

Историјски архив Београда, уз подршку Секретаријата за културу Града Београда и у сарадњи са Југословенском кинотеком, приредио је изложбу под називом „Београд: двадесетe године двадесетог века”.

Где се одржава

Југословенска кинотека


Када се одржава

22. април


Аутори су Слободан Мандић, Снежана Лазић и Драгана Митрашиновић, а свечано ће бити отворена данас у главном холу Југословенске кинотеке у Узун Мирковој 1.

Завршетак Првог светског рата и проглашење Београда престоницом нове југословенске државе 31. децембра 1918. године најавили су нови, веома динамичан период у развоју града. Наступа време обнове, демографског, привредног и културног успона. Двадесетих година XX века Београд доживљава велики популациони раст и постаје средиште и најдинамичнија урбана целина нове државе.

Изложба се приређује у намери да се на пријемчив начин омогући боље сећање и упознавање с Београдом од пре једног столећа, времена у којем су постављени темељи велеградском изгледу и атмосфери нашег главног града. За сагледавање што потпуније слике о развоју и животу Београда у једној од кључних деценија у његовом развоју, у првом реду је коришћена богата грађа Историјског архива Београда: писма, уговори, различита документа, архитектонски нацрти, фотографије, цртежи, мапе, прогласи и друго. Презентовани материјал одабран је из тридесетак архивских фондова и збирки и нуди увид у разнолике теме: од пулсирања политичких догађаја, одржавања локалних избора и уређења града, преко урбанизације, уметничких и културних манифестација, развоја индустрије, привреде, здравства, саобраћаја, школства, спорта и туризма, па све до увида у социјалне прилике и свакодневни живот становништва. У одабиру архивске грађе примат је дат новооткривеним или мање познатим документима или фотографијама.

Сав материјал је приказан на 34 изложбенa паноа, а изложбу прати и богато илустровани каталог. Изложбу је могуће погледати у главном холу Југословенске кинотеке од 16. до 22. априла, од 10 до 20 часова.

Извор: Беоинфо

Подели вест