Karolin Sota_Foto Filip Olćan.jpg
Филип Олћан

Филип Олћан

Уметнички програм

„РИТАМ ФРАНЦУСКЕ КУЛТУРЕ“ У ГОДИНИ ОЛИМПИЈСКИХ ИГАРА У ПАРИЗУ НУДИ БОГАТ ПРОГРАМ: Уживајте у музици, филму, књижевности, ликовним уметностима и спорту

18.04.2024.

„РИТАМ ФРАНЦУСКЕ КУЛТУРЕ“ У ГОДИНИ ОЛИМПИЈСКИХ ИГАРА У ПАРИЗУ НУДИ БОГАТ ПРОГРАМ: Уживајте у музици, филму, књижевности, ликовним уметностима и спорту
Величина слова

У години одржавања Олимпијских игара у Паризу, Француски институт и Француска амбасада у Србији покрећу кампању „Ритам француске културе“.

Када се одржава

11. мај


Кроз веома богат програм остварен у сарадњи са дугогодишњим партнерима, београдској публици биће понуђени ексклузивни садржаји у областима сценских уметности, музике, филма, књижевности, визуелних уметности, трибинског програма и спорта. 

На конференцији за медије одржаној у понедељак, 15. априла у амбасади Француске представљен је програм нове културне сезоне. 

Пјер Кошар, амбасадор Француске у Србији присутнима се обратио речима: „Срећан сам што могу да најавим нову француску културну сезону која се наслања на прошлогодишњу у оквиру које смо били земља домаћин Сајма књига. За нас је ова година веома значајна зато што се у Паризу одржавају Олимпијске и Параолимпијске игре и у част тог догађаја желили смо да у нашем Ритму француске културе истакнемо спорт, културу и науку у којима су односи Француске и Србије веома јаки. Најавио бих први догађај који ће се одржати већ у четвртак у Француском институту, а то је изложба Науком до медаље, посвећена науци у служби развијања спортских перформанси“.

Каролин Сота, аташе за културу Француског института у Србији је о програму Француског института у Србији рекла да ће у години Олимпијаде спорт дати ритам француском културном програму који је организован захваљујући сарадњи са бројним партнерима. „Организоваћемо конференције, предавања, изложбе, обуке у области видео игара, стрипа, а француски уметници ће бити гости великих манифестација. Прикључићемо се и Олимпијској паради и пратићемо припреме за Олимпијске игре преко друштвених мрежа. Бићемо део Фестивала француског филма, Фестивала ауторског филма, Октобарског салона, Битефа, Номуса, Бемуса, Београдског џез фестивала, Нишвила, Арсенал феста… Што се тиче области културног наслеђа, организоваћемо изложбе, предавања и књижевне вечери у сусрет отварању катедрале Нотр Дам у Паризу. Ове године смо покренули једну нову сарадњу на коју смо посебно поносни, између Универзитета уметности у Београду и Академије за уметност у Лиону, чије ћемо прве резулате да видимо током Октобарског салона. Пред нама је и фестивал француске књижевности, Молијерови дани, који ће се одржати од 8. до 11. маја,“ истакла је Сота.

Karolin Sota_Foto Filip Olćan.jpg
Каролин Сота, аташе за културу
Филип Олћан

Подели вест