Izložba Tatjane Marticki.jpg
промо

промо

Уметнички програм

„БЕЛЕШКЕ СА КОЛОСЕКА” ИЗЛОЖБА ТАТЈАНЕ МАРТИЦКИ: Инспирисана уклањањем железничких пруга и колосека за које се везују разноврсне успомене

22.04.2024.

„БЕЛЕШКЕ СА КОЛОСЕКА” ИЗЛОЖБА ТАТЈАНЕ МАРТИЦКИ: Инспирисана уклањањем железничких пруга и колосека за које се везују разноврсне успомене
Величина слова

Изложба графика, фотографија, цртежа и инсталација „Белешке са колосека” састоји се од радова који су настајали у континуитету у периоду од априла 2023. године деловањем на локалној железничкој прузи Жабаљ-Бечеј, деоница Чуруг-Бечеј.

Где се одржава

Македонска 22,


Када се одржава

12. мај


Изложба је резултат процеса непосредног мапирања, стварања ин-ситу и бележења актуелне праксе уклањања железничких пруга и колосека са руралних војвођанских железничких деоница којима је правно одузето својство добра у општој употреби и тиме обустављен железнички саобраћај. Отварање изложбе је 23. априла у 19 часова.

Ради ближег разумевања овог феномена, део процеса рада односио се и на прикупљање незваничних информација и мишљења. У разговорима са локалним становништвом сазнајем да се за пругу везују разноврсне успомене, посебно оне старијих генерација: од путовања на посао такозваним „Ћиром”, па до очева и деда који су радили на њеној изградњи. Такође, локално становништво је остављене прагове на неки начин „присвојило“, те су после свега неколико месеци гомиле колосечних прагова почеле приметно да се смањују, до нестајања, што, чини се, и јесте била замисао, узимајући у виду недостатак званичних иницијатива да се неупотребљиви прагови рециклирају. Без обзира на то да ли се на уклањању старе железнице ради због ослобађања простора за развој локалних самоуправа, што су званичне изјаве, или су, као по мишљењу локалаца, по среди индивидуални интереси и додатна маргинализација војвођанских села, свакако да нешто што је марљиво грађено да траје деценијама и издржи зуб времена, завређује да буде примећено, истражено и забележено.

У визуелној поставци примарно место заузимају графички радови дрвених прагова штампаних на платно, настали на терену, ван адекватних услова графичког атељеа. Графика се истиче као медиј брзе и непосредне визуелне комуникације и сведеног ликовног израза који има дугу историју у бележењу актуелних друштвено-политичких момената и ширењу свести о занемареним сферама људског рада. Инспирисани богатом традицијом социјално ангажоване графике на нашем поднебљу, настали отисци представљају визуелну белешку трагова изузетних људских напора који ће, судећи по тренутним околностима, отићи у заборав.

Поред графика, део поставке чини фото-документација, пронађени и прикупљени елеменати колосека који су заборављени или остављени у околини, као и цртежи настали интервенцијом на пробним, експерименталним графичким отисцима.

Сам процес рада подразумевао је посматрање, праћење и документовање тока којим су се одвијали железнички послови, од машинског уклањања железничких шина, па до уклањања дрвених колосечних прагова који су, пирамидално сложени, остављени на месту некадашње пруге.

Tatjana-Marticki---Plakat.jpg
промо

Подели вест