Milan Kacevski_Magicno mesto_ulje na platnu, 250x200cm.jpg
промо

промо

Уметнички програм

РАДОВИ МИЛАНА КАЦЕВСКОГ: Дотицање невербалних и емотивних делова бића

29.04.2024.

РАДОВИ МИЛАНА КАЦЕВСКОГ: Дотицање невербалних и емотивних делова бића
Величина слова

Од 8. до 21. маја 2024. године, у Галерији ФЛУ, реализује се изложба слика и цртежа Милана Кацевског, добитника Велике награде Риста и Бета Вукановић, сликари, за школску 2020/2021. годину.

Где се одржава

Галерија ФЛУ


Када се одржава

21. мај


У својим сликама и цртежима, Милан Кацевски не бави се великим идејама и друштевно-
ангажованим коментарима, већ се труди да искаже и додирне у другима оно што је људско
и примално у свакоме, тугу, сету, усамљеност; оно што се не може речима прецизно и у
потпуности описати, јер значењаиду испод речи у невербалне, емотивне делове бића.

Надахнут старом уметничком тематиком пејзажа, Милан Кацевски изводи своје слике у традиционалној техници уља на платну, коју је током процеса настнака радова технолошки истраживао и која му је, због својих особина, највише одговарала за рад.

Сликарска дела већих су формата, јер су креирана из порива за стварањем слика, које својом величином обухватају посматрача и увлаче га у себе, у свет таме, самоће и интроспекције. Као и на сликама, и на цртежима, Милан Кацевски приказазује шумске пејзаже, са том разликом што на цртежима ставља већи акценат на светлост и таму, која допире до првог плана, до позиције ствараоца/посматрача, који из мрака гледа у светлост.

Кацевски за стварање својих цртежа употребљава угаљ, јер је идеалан за истаживање светлости и таме и њихових међусобних односа. Племенитост угља као материјала, у комбинацији са површином папира, који је природно пожутео од вишедеценијског стајања, даје још једну тајанствену ноту радовима који приказују природу.

Подели вест