Otvaranje izložbe Geometrija Praznine, foto Marijana Janković (2).jpg
промо

промо

Уметнички програм

„ГЕОМЕТРИЈА ПРАЗНИНЕ” АНЕ КНЕЖЕВИЋ У САЛОНУ МУЗЕЈА САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ: Истраживање физичког и виртуелног просотора

29.04.2024.

„ГЕОМЕТРИЈА ПРАЗНИНЕ” АНЕ КНЕЖЕВИЋ У САЛОНУ МУЗЕЈА САВРЕМЕНЕ УМЕТНОСТИ: Истраживање физичког и виртуелног просотора
Величина слова

У петак, 26. априла, у Салону Музеја савремене уметности у Београду, отворена је изложба „Геометрија празнине / Geometry of Void” уметнице Ане Кнежевић. Ова самостална изложба наслања се на њена ранија истраживања физичког и виртуелног простора као базичног оквира за даље деловање на нивоу опажајног и доживљеног.

Где се одржава

Музеј савремене уметности у Београду


Када се одржава

17. јун


„Геометрија празнине” реферише на међу-простор добијен у дистанци/разлици између физичког прихватања јасних и постојећих елемената, и делања тела и чула при урањању у конструисан свет виртуелнереалности. Изложба подразумева три ВР инсталације и две светлосно-звучне инсталације у простору. Сарадници на ВР инсталацијама су стручњак Alex Лашки из Тбилисија и Торнике Сулдзе за ВР Sonic Geometry.

Посматрач приступа ВР радовима уз помоћ Valve Index VR сета, који се састоји од ласерских уређаја који стоје постављени у углове простора, дијагонално један преко пута другог образујући просторну мрежу уз помоћ које се корисник оријентише у виртуалном свету, као и наочара и слушалица које делују као рецептори. Употребом џојстика „телепортује” се из једног у други простор.

Радови су имерзивни. Посматрач има осећај телесног урањања у апстрактне просторе који га у потпуности обухватају. Док из различитих углова посматра геометријске облике развија се и скулпторални однос према светлу те посматрач „слободно урања у светлосне волумене”.

Изложба траје до 17. јуна 2024. године.

Подели вест