20240410_191348.jpg
промо

промо

Уметнички програм

„ОДЈЕЦИ ИСКОНСКОГ“ АУТОРКЕ ИВАНЕ ЈЕЛИЋ: Ренесансне и барокне представе човека као инспирација

30.04.2024.

„ОДЈЕЦИ ИСКОНСКОГ“ АУТОРКЕ ИВАНЕ ЈЕЛИЋ: Ренесансне и барокне представе човека као инспирација
Величина слова

У Иванином уметничком истраживању средишња тема је човек. Изложба траје до 10. маја.

Где се одржава

Галерија Атријум


Када се одржава

10. мај


Изложба: „Одјеци исконског“ ауторке Иване Јелић у галерији Атријум траје до 10. маја.

У Иванином уметничком истраживању средишња тема је човек. Сам пред собом и универзумом, са својом личном драмом. Ауторка инспирацију проналази у динамичним ренесансним и барокним представама човека. Из ужарених вртлога свести израња људска фигура у драматичним позама наглашене физичке енергије. Називима слика „У нејасном” , „Борац”, „Дивље”, „Пад”, синтетише слику агоније живота, свој лични немир и стрепње.

Анђео сломљених крила је нови симбол рањивости савременог човека. Хероји, ратници, помрачење Сунца, женске фигуре, само су неки од актера представа у којима Ивана материјализује густе и сложене визије света. Анатомију тела у акцији користи као медијум за исказивање снажних емоција. У динамичним композицијама фигуре израњају из мрака, вулканске врелине или пак небеских сфера пастелних боја. Светлост користи да појача драматичност приказа.

Немир и борба савременог човека, дистопијска атмосфера краја времена и потрага за елементима новог хуманизма још једна су резонанца у „Одјецима исконског” које Ивана Јелић представља на овој изложби. Изложба је отворена до 29. априла.

Подели вест