DSC06016.JPG
београд.рс

београд.рс

Уметнички програм

БЕТА ВУКАНОВИЋ У АЛЕЈИ ЗАСЛУЖНИХ СТАРОГРАЂАНА: Откривени мозаик рад студената мастер студија ФПУ

13.05.2024.

БЕТА ВУКАНОВИЋ У АЛЕЈИ ЗАСЛУЖНИХ СТАРОГРАЂАНА: Откривени мозаик рад студената мастер студија ФПУ
Величина слова

Током манифестације „Јевремова улица сусрета“ на Општини Стари град свечано је откривен други мозаик „Алеје заслужних Старограђана" који је рад Каје Ђоковић и Сашке Васић, под менторством проф. Јелене Минић Мрђен на мастер студијама примењеног сликарства Факултета примењених уметности у Београду.

Овога пута, изабрана личност је Бета Вукановић, сликарка, зачетница уметничке карикатуре у Србији, педагог и један од оснивача уметничких удружења „Лада” и УЛУС-а.

Установа културе „Пароброд" је 2022. године установила Алеју заслужних Старограђана, у сарадњи са Општином Стари град и са Факултетом примењених уметности у Београду, као омаж значајним историјским личностима које су живеле на подручју општине Стари град и оставиле на ову општину и град Београд трајан запис у културном наслеђу..

Факултет је организовао менторски рад са студентима постдипломцима који су осмислили дизајн мозаика, а стручни жири у саставу: др Марија Павловић, директор УК „Пароброд”, др Горан Чпајак, декан ФПУ-а, и др Милица Божић Маројевић, професорка Филозофског факултета, једногласно је донео одлуку о избору друге личности.

DSC05968.jpg
београд.рс

Свечано откривање мозаика је уприличено, уз присуство Радослава Марјановића, председника Општине Стари град, Горана Чпајка, декана ФПУ и Марије Павловић, директорке УК Пароброд.

Подели вест