Мирослављево јеванђеље - попрсја јеванђелиста у аркадама, детаљ.jpg
Мирослављево јеванђеље - попрсја јеванђелиста у аркадама, детаљ
Народни музеј Србије

Мирослављево јеванђеље - попрсја јеванђелиста у аркадама, детаљ
Народни музеј Србије

Уметнички програм

СВЕТСКИ ДАН МУЗЕЈА: Народни музеј излаже Мирослављево јеванђеље, улаз БЕСПЛАТАН

17.05.2024.

СВЕТСКИ ДАН МУЗЕЈА: Народни музеј излаже Мирослављево јеванђеље, улаз БЕСПЛАТАН
Величина слова

Поводом Међународног дана музеја и Европске ноћи музеја, Народни музеј Србије ће у оквиру свог програма изложити за јавност најстарију српску рукописну књигу, Мирослављево јеванђеље, које се чува у специјализованој комори на првом спрату музеја.

Где се одржава

Народни музеј Србије


Када се одржава

18. мај


Током продуженог радног времена музеја од 12:00 - 22:00 сви заинтересовани посетиоци моћи ће да погледају Мирослављево јеванђеље, уживајући у причама које су припремили наши кустоси и сарадници о богослужбеној књизи из последње деценије 12. века. Због изузетног значаја и вредности, Мирослављево јеванђеље је проглашено за културно добро од изузетног значаја 1979. године, а од јуна 2005. године налази се на листи УНЕСКА, Памћење света (Memory of the World).

Међународни дан музеја 18. маја у Народном музеју Србије биће употпуњен радионицама и стручним вођењима, који ће нас водити од праисторије до модерног добра, од божанстава и Београдске мумије из Старог Египта до изузетних дела југословенске скулптуре. Имаћемо прилике да се упознамо са мумијом као најстаријим египатским артефактом у Србији, амулетима од злата, лаписа лазулија и фајанса различите намене. У другом делу дана, шетајући кроз Галерију југословенске уметности, разговараћемо о најистакнутијим примерима модерне скулптуре, богатству различитих уметничких поетика и широким могућностима стваралачких поступака и материјала. Улаз за све посетиоце је бесплатан.

Подели вест