Zdrаvkо isprеd sоvјеtskе lеtеlicе tipа Vоstоk u vrеmе vrhuncа trkе zа svеmir (space race) rаnih šеzdеsеtih.jpg
МАУ промо

МАУ промо

Уметнички програм

МУЗЕЈ АФРИЧКЕ УМЕТНОСТИ У ЧАСТ СВОМ ОСНИВАЧУ: Отварање изложбе „Здравко Печар – (АУТО)ПОТРЕТИ” на Дан Африке

20.05.2024.

МУЗЕЈ АФРИЧКЕ УМЕТНОСТИ У ЧАСТ СВОМ ОСНИВАЧУ: Отварање изложбе „Здравко Печар – (АУТО)ПОТРЕТИ” на Дан Африке
Величина слова

Изложба „Здравко Печар – (АУТО)ПОТРЕТИ” биће отворена на Дан Африке, у суботу, 25. маја у 13 часова у Музеју афричке уметности у Београду.

Где се одржава

Музеј афричке уметности


Када се одржава

29. септембар


Изложба се организује поводом тридесет година од смрти Здравка Печара, оснивача Музеја афричке уметности, али и истакнутог револуционара, новинара, дипломате и истраживача афричке културе и историје. Кустоси изложбе су др Немања Радоњић, Емилиа Епштајн и Ана Кнежевић.

Кустоси изложбе су поводом отварања изјавили: „Изложбом „Здравко Печар – (АУТО)ПОТРЕТИ” покушали смо да из неколико перспектива прикажемо калеидоскопску личност Здравка Печара, односно његов живот и све што је оставио за
собом, у форми полиптиха: кроз историјске догађаје, дух времена, револуционарне године, дипломатске гестове, истраживачка и историјска дела, фотографска и штампана сведочанства, значајну документацију, те кроз различите, увек полетне акције с каткад амбивалентним резултатима и последицама“.

„Здравка Печара видимо као јаког субјекта вођеног политичким идејама времена, али никада беспоговорно. Његови критички ставови, антиколонијална размишљања и специфичан облик хуманизма, који су у датом времену природно били усмeрeни ка Африци, и данас одзвањају са страница записа, књига и репортажа које је објавио, у лецима које је сакупљао, као и у библиотеци коју је баштинио. Имали смо на уму стручне, научне, историјске, истраживачке и медијске начине на које је он покушавао да организује и синтетизује знање о Африци, али и снажан потенцијал Музеја афричке
уметности у Београду као институције чијим нам је оснивањем ту визију оставио у аманет,“ наводе кустоси у каталогу изложбе.

Подсећања ради, Музеј афричке уметности је први и једини музеј у региону који је искључиво посвећен културама и уметностима афричког континента. Сталну поставку чине значајни примерци пре свега западноафричке уметности и она укључује одабране предмете из збирке коју су формирали оснивачи Музеја, Веда Загорац и др Здравко Печар.

Више о изложби на веб сајту https://mau.rs/cp/ . Радно време Музеја је сваког дана од 10 до 18 часова.

Подели вест