За најаву - Туристички албуми, Chicago Illinois, 2014.jpg
промож

промож

Уметнички програм

„ТУРИСТИЧКИ АЛБУМИ: ЧИКАГО ИЛИНОИС" ИВАНА ПЕТРОВИЋА НА КОЛАРЦУ: Фотографије на граници документа и илузије

08.06.2024.

„ТУРИСТИЧКИ АЛБУМИ: ЧИКАГО ИЛИНОИС" ИВАНА ПЕТРОВИЋА НА КОЛАРЦУ: Фотографије на граници документа и илузије
Величина слова

Изложба „Туристички албуми: Чикаго Илиноис" Ивана Петровића биће отворена у уторак, 11. јун у 19 часова у Ликовној галерији Коларчеве задужбине.

Где се одржава

Ликовна галерија Коларчеве задужбине


Када се одржава

22. јун


Изложбу „Туристички албуми: Чикаго Илиноис" Иван Петровић је креирао на основу два омиљена приступа. Први приступ је Петровићева потреба за истраживањем, а други је фузија различитих значења. Све остало, ван тога, мање је очигледно и у већој мери интригантно.

Изложба обједињује фотографије снимане фотоапаратом и видео камером током Петровићевих путовања у Чикаго 2014. и 2015. године. Користећи методологију кустоса, Петровић креира изложени рад и доказује да остаје доследан комбиновању документа и илузије. У овом раду аутор поново повезује фотографије пролазника, познатих и непознатих људи, природе и градова, као и простора - спољашњих, унутрашњих и менталних.

Техника коју Петровић користи укључује традиционално фотографисање, али и издвајање делова из видео материјала. На тај начин он открива више о својој методологији снимања, а мање о местима и као да нас провоцира да се суочимо са фотографијом, док отвара врата за различите интерпретације. Преузете фотографије из видео рада треба разумети и као омаж и захвалност великом учитељу свих нас, Вокеру Евансу. Управо је Еванс у овом истом маниру снимао људе на улицама Чикага као „обичне америчке грађане и народну културу". Додатно, Иван Петровић у свом раду, комбинујући црно-беле и колор фотографије, наглашава и преиспитује стабилност форме и стила у уметности.

У исто време, ова изложба нам доказује да фотографија није ограничена на конвенционалне форме или технике, већ је карактеристична по томе што обједињује сложеност и динамику која се ретко препознаје на први поглед. У контексту ове изложбе та сложеност постаје још израженија, наводи у каталогу изложбе Весна Мићовић.

Изложба ће бити отворена до 22. 6. 2024. радним данима од 10 до 20, суботом од 10 до 16 часова.

Подели вест