LINA fellows - pogled na Novi Beograd, foto Lana Jeremić.jpg
БИНА промо

БИНА промо

Уметнички програм

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „РАЗУМЕТИ КАКО ГРАД РАСТЕ”: Стипендисти резиденцијалног прогама истраживали Бежанију и блокове 61, 62 и 63

16.06.2024.

ОТВОРЕНА ИЗЛОЖБА „РАЗУМЕТИ КАКО ГРАД РАСТЕ”: Стипендисти резиденцијалног прогама истраживали Бежанију и блокове 61, 62 и 63
Величина слова

У БИНА кабини на Факултету ликовних уметности (Мила Милуновића 1) отворена је изложба „Разумети како град расте”.

Када се одржава

27. јун


Ова изложба део је истоименог резиденцијалног програма, реализованог у оквиру сарадње Београдске интернационалне недеље архитектуре са интернационалном архитектонском платформом ЛИНА.

У оквиру програма „Разумети како град расте”, током 2023. и 2024. у Београду су боравили ЛИНА стипендисти Ђулио Галасо и Наталиа Ворошилова (Швајцарска/Италија), Алберто Ронћели & Никол Веторе (Данска/Италија), Мариа Мендез (Шпанија), Невена Делић (Србија), Исидора Кошчица, Јана Чвертков и Лана Јеремић (Србија), и Сара Рамезани (Србија). У њиховом фокусу био је Нови Београд, односно насеље Бежанија и бежанијски блокови 61, 62 и 63. Ова гранична територија у перманентној трансформацији, на сусрету сеоске средине и структуре мега блокова, велики је изазов за урбанисте и архитекте.

Први део ЛИНА програма, период боравка, био је посвећен истраживању, састанцима и радионицама. Током свог боравка, стипендисти ЛИНА-е су, поред могућности да се међусобно упознају и размене искуства, остварили сарадњу са представницима разних институција и организација, мештанима и представницима различитих генерација. Каснији период, по њиховом повратку, био је посвећен анализи и дефинисању предлога. Последња етапа биће управо заједничка изложба, на којој ће шест тимова који су учествовали у резиденцијалном програму представити своја виђења локалне ситуације, као и предлоге очувања идентитета места и трансформација у складу са захтевима савременог живота и потребама становника. 

Подели вест