Markus Humer. izlozba.jpg
промо

промо

Маркус Хумер изложба

МАРКУС ХУМЕР У ГАЛЕРИЈИ ИКС ВИТАМИН: Изложба о биљкама са савршенијим механизмима опстанка од оних које поседују људи

14.06.2024.

МАРКУС ХУМЕР У ГАЛЕРИЈИ ИКС ВИТАМИН: Изложба о биљкама са савршенијим механизмима опстанка од оних које поседују људи
Величина слова

Изложба аустријског уметника Маркуса Хумера, под називом „Патке се не смрзавају на леду" представљена је до 31. јула у галерији Икс Витамин.

Где се одржава

Икс Витамин


Када се одржава

31. јул


Изложбу, која ће трајати до 31. јула, отворио је Амадеус Фалтајнер, директор Аустријског културног
форума.

Цртежи и сике су инспирисани уметниковим боравком на резиденцији Уметност Природа/ПриродаУметност у Врту Гленкин, седишту Креспо фондације на далеком западу округа Корк у Ирској. Јединствени екосистем овог подручја чине бројни криптограми– биљке које се разможавају путем спора, као што су лишајеви, маховине, папрати, морске алге, гљиве, вируси, бактерије… Ови најранији облици живота на нашој планети су једини животни облици који до данас нису напустили еволуциони процес пркосећи било каквој климатској промени.

Криптограми представљају шифроване поруке које захтевају дешифровање, а процес еволуције микроорганизама може се посматрати као природни облик дешифровања генетских информација. Микроорганизми, попут бактерија и вируса, еволуирају кроз мутације и селекцију, што је аналогно процесу решавања криптограма где се траже решења кроз покушаје и грешке. Еволуција је попут алгоритма који оптимизује генетске информације за преживљавање, док
криптоанализа користи алгоритме за откривање скривених порука.

Назив изложбе подвлачи чињеницу да постоје врсте са савршенијим урођеним механизмима опстанка од оних које поседује људска врста. Ово размишљање се може довести у везу са оспоравањем доминантне улоге коју
човека има у обликовању планете. Ново холистичко схватање света које подразумева међузависност свих екосистема је од суштинског значаја за очување планете, јединог животног простора који имамо на располагању и које смо дужни да делимо са другима.

Подели вест