Izložba Jelena-Bogdanić-Galerija DOB.jpg
Јелена Богданић промо

Јелена Богданић промо

Уметнички програм

ИЗЛОЖБА „КИОСК” У ДОМУ ОМЛАДИНЕ: Јелена Богданић преиспитује конзумеристички свет

22.06.2024.

ИЗЛОЖБА „КИОСК” У ДОМУ ОМЛАДИНЕ: Јелена Богданић преиспитује конзумеристички свет
Величина слова

Галерија Дома омладине Београда преобликоваће се у продајно место 25. јуна у 19 часова за потребе изложбе „Киоск“ ауторке Јелене Богданић.

Где се одржава

Галерија Дома омладине Београда


Када се одржава

25. јун до 7. јул


Ауторка на овај начин тематизује потрошачко друштво, док „киоск“ постаје место рефлексије о конзумеристичком свету у којем живимо.

Jelena Bogdanić - rad 2.jpg
Јелена Богданић промо

На полицама „киоска“ наћи ће се артикли које уметница најчешће купује, попут жвакаћих гума, филтера за цигарете, упаљача, новина и трамвајских карата који су направљени од јефтиних материјала кратког века трајања. Уметница од изабраних предмета ствара уметничка дела на тај начин преиспитујући однос савременог човека према куповини.

Jelena Bogdanić - rad 3.jpeg
Јелена Богданић промо

На пример дневне новине, симбол тренутних догађаја и информација, добијају нову вредност кроз употребу пластике у њиховој изради, чиме се иронично и директно указује на контраст између трајности материјала и пролазности вести.

Ауторка посетиоца изложбе ставља у позицију детета које се налази у познатом, али вештачки креираном простору без стварне функције, попут пластичне дечје кухиње или кућице за лутке. „Киоск“ постоје простор са вишеструким значењем који нас, измештајући из очекиване реалности попут научног експеримента, нагони на преиспитивање сопствених навика и граница.

Jelena Bogdanić - rad 1.jpeg
Јелена Богданић промо

Јелена Богданић (1998, Загреб) дипломирала је 2022. на Академији ликовних умјетности у Загребу. Кроз објекте и инсталације истражује материјалност, естетику и поетичност једнократне пластике чије непредвидљиве преображаје остварује топљењем. Излагала је на неколико групних изложби у Загребу, Лабину и Даблину. 

Изложба је отворена до 7. јула. Радно време Галерије ДОБ-а је: уторак-субота од 12:00 до 21:00, недељом од 12:00 до 18:00, док понедељком Галерија не ради.Подели вест