pozivnica SRPKINJA.jpg
промо ртс

промо ртс

Уметнички програм

„СРПКИЊА, ХЕРОИНА ВЕЛИКОГ РАТА": Изложба и књига о храбрости и мудрости српске жене

21.06.2024.

„СРПКИЊА, ХЕРОИНА ВЕЛИКОГ РАТА": Изложба и књига о храбрости и мудрости српске жене
Величина слова

Отварање изложбе и представљање другог издања књиге Димитрија Вујадиновића „Српкиња, хероина Великог рата" одржаће се у РТС клубу, у среду 26. јуна у 19 часова.

Где се одржава

РТС клуб, зграда Радио Београда


Када се одржава

26. јун до 19. јул


Херојска улога српске жене, сељанке и грађанке, на чијим плећима су остали породица, кућа и имање, попаљено и опљачкано огњиште и брига за вољене који су били на фронту је нешто што аутор жели да осветли овом изложбом и књигом.

Без јуначког дела у карактеру и психи ових жена, без њихове мудрости за живот и умешности да се преживи у немогућим ратним условима и страдањима, сви војнички успеси били би узалудни.

Захваљујући њиховој способности одржана је топлота дома у који су се враћали они срећници који нису погинули у биткама. Улога жена у Првом светском рату је често друштвено невидљива, занемаривана или, у најбољем случају, подразумевана. Њихов подвиг раван је победама на Церу, Колубари, Кајмакчалану...

Тој херојској жени до данас, после сто година, није подигнут ни један споменик у Србији.

Учесници у разговору су: проф. др Милена Драгичевић Шешић, Мелиха Правдић, уредник у Радио Београду 2, Првослав Плавшић, психолог и Димитрије Вујадиновић, аутор изложбе и књиге.

Бесплатан примерак књиге следи свим гостима на промоцији, а изложба ће бити отворена до 19. јула.

Подели вест