Изложба „Јежева кућица” 9x16.00_00_24_12.Still033.jpg
београд.рс

београд.рс

Уметнички програм

ИЗЛОЖБА „ЈЕЖЕВА КУЋИЦА – ИЗМИШЉАЊЕ БОЉЕГ СВЕТА“ У МУЗЕЈУ 25. МАЈ: Дело Бранка Ћопића као место сусрета различитих генерација

26.06.2024.

ИЗЛОЖБА „ЈЕЖЕВА КУЋИЦА – ИЗМИШЉАЊЕ БОЉЕГ СВЕТА“ У МУЗЕЈУ 25. МАЈ: Дело Бранка Ћопића као место сусрета различитих генерација
Величина слова

Изложба „Јежева кућица – Измишљање бољег света“, инспирисана истоименом поемом Бранка Ћопића постављена је у обновљеној згради Музеја 25. мај.

Где се одржава

Музеј 25. мај


Од отварања у децембру прошле године, изложба је веома посећена, а осим публике заинтересовала је и стручну јавност. У првих пет месеци „Јежеву кућицу“ је погледало више од 50 хиљада посетилаца свих генерација, што показује да и седам деценија од објављивања, чувена поема Бранка Ћопића представља место идентификације и снажан окидач за носталгију.  

Изложба „Јежева кућица” 9x16.00_00_27_02.Still034.jpg
београд.рс

„Јежева кућица" је дечја поема чувеног писца Бранка Ћопића која је настала 1949. године. Чувена поема је имала бројне адаптације, а међу најмлађима је и данас најпопуларнија сликовница из 1957. године коју је осликао Вилко Глиха Селан.

Ауторке изложбе су кустоскиње Музеја Југославије: Сара Сопић и Мирјана Славковић, а циљ поставке је покретање дијалога о заједничком нематеријалном културном наслеђу и његовим потенцијалима.

„Мени и колегиници је било веома занимљиво да почнемо од нечега што је наизглед тако мало каква је једна дечја прича, али опет заузима једно посебно место у генерацијама рођених у Југославији. Oпстаје и данас иако су се многе ствари промениле, званични државни наративи су се променили, али ипак та прича опстаје, и даље је читају и даље је омиљена”, истакла је коауторка изложбе Сара Сопић.

Цела изјава коауторке изложбе Саре Сопић налази се у видеу испод

Изложбу чине две целине у којима се свет маште преплиће са елементима стварности. Прва целина је осмишљена као интерактивни простор који представља полигон за игру и реализована је у сарадњи са децом узраста од пет до десет година из Београда, Загреба и Сарајева и студенткињама сценографије Београдског универзитета. 

Изложба „Јежева кућица” 9x16.00_00_47_02.Still037.jpg
београд.рс

Некад ми се чини да је дечја литература само један вид бежања од стварности, од сукоба са њом. Од нељудског света човек се спасава враћањем у детињство, измишљајући нови свет који је бољи и људскији од онога који га окружује" 

цитат из интервјуа Бранка Ћопића који је био инспирација за изложбу

Други део изложбе посвећен је животу Бранка Ћопића и у њему се документарни материјал прожима са измаштаним бољим светом, који је писац стварао у својим делима. 

Поставка ће бити отворена за посетиоце до 9. септембра ове годинеПодели вест