НАЈЗНАЧАЈНИЈА ДЕЛА МИКЕЛАНЂЕЛА ПИСТОЛЕТА У МСУ 1.png
београд.рс

београд.рс

Уметнички програм

„ПРЕВЕНТИВНИ МИР” У МСУ: Прва самостална изложба Микеланђела Пистолета

01.07.2024.

„ПРЕВЕНТИВНИ МИР” У МСУ: Прва самостална изложба Микеланђела Пистолета
Величина слова

У Музеју савремене уметности актуелна је изложба „Превентивни мир” италијанског уметника Микеланђела Пистолета, која траје до 10. септембра ове године.

Где се одржава

Музеј савремене уметности


Један од најутицајнијих савремених уметника у Европи први пут самостално излаже у Србији, а поставка приказује целокупан Пистолетов рад, међу којима су и његова капитална дела: „Слике огледала”, „Венера од крпа”, „Минус објекти”, „Волети разлике – уметнички покрет за међумедитеранску политику”, „Трећи рај”, скулптуре и инсталације,...

НАЈЗНАЧАЈНИЈА ДЕЛА МИКЕЛАНЂЕЛА ПИСТОЛЕТА У МСУ 2.png
београд.рс

Микеланђело Пистолето је један од најистакнутијих тренутно живих италијанских уметника, али и један од најутицајнијих савремених уметника у Европи, рекла је кустоскиња изложбе и директорка МСУ, Маријана Коларић.

- Оно по чему је он посебно значајан и истакнут у погледу историје уметности је као један од главних протагониста италијанског уметничког покрета „Арте Повера” који је настао 60-их година у Италији и чији је негде можда и главни протагониста и водећа фигура био управо Микеланђело Пистолето. Он је, не толико непознат нашој стручној јавности, можда некој широј јавности која је пратила током 60-их и 70-их година БИТЕФ и Октобарски салон где су се могла у то време видети нека дела Пистолета што значи да је некако он од самог старта своје неке интернационалне каријере 60-их година и био присутан код нас, а ово је прва његова самостална изложба на којој смо се трудили да прикажемо оне најзначајнија и можда сада култна и иконична дела Микеланђела Пистолета, објаснила је Коларић.

Цела изјава кустоскиње изложбе и директорке МСУ, Маријане Коларић налази се у видеу испод

Чувени италијански уметник Микеланђело Пистолето недавно је напунио 91. годину. 

НАЈЗНАЧАЈНИЈА ДЕЛА МИКЕЛАНЂЕЛА ПИСТОЛЕТА У МСУ 4.png
београд.рс

Изложба „Превентивни мир” отворена је за посетиоце до 10. септембра ове годинеПодели вест