1080x1080_macura-kcb.jpg
КЦБ промо

КЦБ промо

Уметнички програм

НИКОЛА МАЦУРА У ЛИКОВНОЈ ГАЛЕРИЈИ КЦБ: Како је оружје постало музички инструмент, изложба и перформанс

07.07.2024.

НИКОЛА МАЦУРА У ЛИКОВНОЈ ГАЛЕРИЈИ КЦБ: Како је оружје постало музички инструмент, изложба и перформанс
Величина слова

Изложба радова „Бомбофон" магистра вајарства Николе Мацуре биће представљена у Ликовној галерији Културног центра Београда до 10. августа 2024. године.

Где се одржава

Ликовна галерија Културног центра Београда


Када се одржава

9. јул


Описујући своју уметничку праксу као друштвено ангажовану, Никола Мацура истиче да већина његових радова има и специфичну врсту утилитарне вредности. У последњем пројекту „Од буке до звука”, он користи метод апсајклинга: проналажења и преузимања оружја и других реквизита са војног отпада у Темерину, и њиховог уметничког преобликовања у својеврсне музичке инструменте, попут бомбофона – дувачког инструмента направљеног од пројектила/граната за ручни бацач М57. Употребна вредност тих уметничких објеката огледа се у могућности да се на њима изводе музички перформанси у сарадњи са професионалним музичарима и „Зарђалим оркестром”, како га Мацура назива. Таквим уметничким поступком, отвара се низ могућих проблемских оквира за анализу односа између утилитарности уметности и њене друштвене, симболичке или пак естетске функције.

bombofon-nikola-macura-kcb-6.jpg
Бомбофон, Никола Мацура
КЦБ промо

Као пратећи део ове изложбе у уторак 9. јула од 18 часова у Ликовној галерији биће организован разговор, а потом и музичћки пероформанс Зарђалог оркестра на платоу ипсред галерије. 

Никола Мацура, магистар вајарства, ванредни је професор на Академији уметности у Новом Саду. Рођен је 1978. године у Новом Саду. Уметничка пракса Николе Мацуре повезује различите медије и подразумева инсталације и интервенције у простору, скулптуру и цртеж пре свега у форми друштвено ангажоване уметности. Након завршених студија активно излаже на групним и самосталним изложбама у земљи и иностранству.

Подели вест