09-Vladimir-Zivojinovic-Danube-Division-2022-2024-kcb.jpg
Владимир Живојиновић

Владимир Живојиновић

Уметнички програм

ДАРИЈЕ ПЕТКОВИЋ, НЕЈА ТОМШИЧ И ВЛАДИМИР ЖИВОЈИНОВИЋ О ИСТОРИЈИ: Уметничко виђење прошлости у галерији Артгет

07.07.2024.

ДАРИЈЕ ПЕТКОВИЋ, НЕЈА ТОМШИЧ И ВЛАДИМИР ЖИВОЈИНОВИЋ О ИСТОРИЈИ: Уметничко виђење прошлости у галерији Артгет
Величина слова

Заједничка изложба три аутора бави се историјом сећања, занемареним историјским епизодама и промишљањем историјских догађаја из личне перспективе.

Где се одржава

Галерија Артгет, КЦБ


Када се одржава

10. август


У свом раду Damnatio memoriae, 2017-2024, Дарије Петковић се бави начинима конституисања сећања. Користећи фотографије, нађене предмете, архивску грађу и текстове, анализира одабране историјске догађаје који су уписани у колективно памћење кроз јавне и медијске дискурсе.

У својој интердисциплинарној уметничкој пракси Неја Томшич често истражује потиснуте и занемарене епизоде из историје. У раду Опијумски клипери, 2015-2024, користи вишеслојне приступе, као што су перформанс приповедања, књига уметника, преузете фотографије и текстови, како би сакупила и испричала приче које разматрају наслеђе колонијализма, скривено и игнорисано у званичној историографији, а које нуди одговоре на бројна сложена питања везана за актуелне геополитичке односе.

Владимир Живојиновић у серији Дунавска дивизија, 2022-2024, промишља историјске догађаје из веома личне перспективе. Фокусира се на догађаје око пробоја Солунског фронта с краја Првог светског рата, у којем је учествовао његов прадеда, а што је резултирало ослобођењем Србије 1918. године.

Улаз на изложбу је слободан. 

Подели вест