Oskar Gorzkiewicz_ City V_etching_2024.jpg
City V, бакропис
Оскар Горцкијевиц

City V, бакропис
Оскар Горцкијевиц

Изложба „На путу за Србију"

„НА ПУТУ ЗА СРБИЈУ": Изложба графика професора Академије ликовних уметности из Пољске

04.07.2024.

„НА ПУТУ ЗА СРБИЈУ": Изложба графика професора Академије ликовних уметности из Пољске
Величина слова

Изложба „На путу за Србију" графика професора Академије ликовних уметности из Пољске биће отворена 9. јула у Галерији Факултета ликовних уметности.

Где се одржава

Галерија Факултета ликовних уметности


Када се одржава

22. јул


Младе уметнике на факултетима образују остварени уметници који су и сами аутори јединственог и иновативног уметничког израза. Управо изложбу радова таквих врсних аутора графике из Пољске имаћемо прилике да видимо у уторак, 9. јула у Галерији Факултета ликовних уметности у Београду, који су чланови Института за уметничку графику са Академије ликовних уметности Владислав Штшемински из Лођа, а под називом „На путу за Србију”.

Намера изложбе је да дође до размене искустава између професора ове две високе школе, али и да промовише међуакадемску сарадњу у пољу културе и уметности између Србије и Пољске, кроз излагање разноврсних радова који користе графичке технике као што су компјутерска графика, литографија, ситоштампа, дуборез, линорез и комбиноване технике.

Уметничка графика, иако често мање препозната него сликарство или скулптура, има изванредну изражајну моћ која може да такне срце и ум."

Проф. др ум Пјотр Сковрон

На изложби учествује 16 професора Института за уметничку графику: према речима проф. др ум Пјотра Сковрона, једног од аутора чији радови ће бити изложени, а који ће бити присутан на отварању изложбе: „Уметничка графика, иако често мање препозната него сликарство или скулптура, има изванредну изражајну моћ која може да такне срце и ум. Радови који ће бити изложени на овој изложби причају приче, евоцирају осећања, и провоцирају рефлексију на свет који нас окружује, али и упућују позив на пут у свет маште.”

Гостовање пољских уметника и професора подржао је Пољски институт у Београду, а изложбу не пропустите до 22. јула 2024. године у Галерији ФЛУ (Кнез Михаилова 35) радним данима од 10 до 20 часова, суботом од 10 до 14 часова. Улаз је слободан.

Подели вест