Rad Teodore Nikolić.jpg
промо Дом омладине Београд

промо Дом омладине Београд

Уметнички програм

„43 ЗАЛАСКА" У ГАЛЕРИЈИ ДОМА ОМЛАДИНЕ: Идеја ауторке изложбе креирање једног уникатног света

06.07.2024.

„43 ЗАЛАСКА" У ГАЛЕРИЈИ ДОМА ОМЛАДИНЕ: Идеја ауторке изложбе креирање једног уникатног света
Величина слова

Изложба „43 заласка" Теодоре Николић, биће отворена у Галерији Дома омладине, у уторак 9. јула у 19 часова.

Где се одржава

Галерија Дома омладине Београда


Када се одржава

9. јул до 21. јул


Концепт изложбе „43 заласка“ заснива се на стварању простора сопствене утехе. Трагање за сигурношћу и остваривање исте манифестује се у апстрактним пространствима геометризованих форми.

„Једног дана сам видео четрдесет три пута како сунце залази! …знаш, када је човек јако тужан, онда воли сунчеве заласке.“

Назив пројекта потиче из наведеног цитата књижевног дела „Мали принц“.

Иницијална идеја ауторке, Теодоре Николић, је креирање једног уникатног света,  планете, простора. То је пространство у коме ограничења не постоје. Места, представљена у оквиру овог циклуса слика, дочарана су геометријским чистим бојеним формама, а корене имају у класичном еуклидском простору.

Rad Teodore Nikolić 1.jpg
промо Дом омладине Београд

Она су лишена људског присуства и на тај начин самостално делују на посматрача. Призори, попут кадрова света који је од некуд познат, својим архитектонским елементима теже да појединца изолују од свакодневних спољашњих притисака и несигурности, док просторна инсталација пружа физички контакт са нефизичким светом представљеним на платнима.

Теодора Николић је рођена 1998. године у Београду. Студенткиња је докторских академских студија на Факултету примењених уметности, Универзитета уметности у Београду, на одсеку Примењена уметност и дизајн, под менторством др ум. Тијане Којић. Основне и мастер академске студије завршила је на истом факултету у оквиру одсека Примењено сликарство.

Активно се бави ликовним стваралаштвом и до сада је приредила четири самосталне и учествовала на бројним групним изложбама.

Подели вест