Изложба Музеја прекинутих веза и у Београду2.jpg
београд.рс

београд.рс

Уметнички програм

МУЗЕЈ ПРЕКИНУТИХ ВЕЗА: Изложба са којом свако може да се поистовети

06.07.2024.

МУЗЕЈ ПРЕКИНУТИХ ВЕЗА: Изложба са којом свако може да се поистовети
Величина слова

Загребачка „путујућа” изложба „Музеј прекинутих веза” стигла је и у Београд, а посетиоци је могу видети до 30. септембра у простору некадашњег ресторана „Пекинг” у улици Вука Караџића 2.

Где се одржава

Вука Караџића 2


Када се одржава

28. јун до 30. септембар


„Музеј прекинутих веза” је виртуелна и физичка збирка коју чине лични предмети и приче које имају сентименталну вредност. Музеј представља колекцију успомена на емотивне везе које прате анонимне приче њихових донатора.

Изложба Музеја прекинутих веза и у Београду8.jpg
београд.рс

Београдска изложба је организована у сарадњи са КЦ ГРАД, а изложени предмети не представљају само успомене на прекид партнерских односа, него и било којих других.

„Предмети јесу симболи прекинутих веза, али немају негативне асоцијације, већ нас те прекинуте везе уче да пронађемо у њима утеху и означавају неке нове почетке. Поред тога што могу бити катарзични, ослобађајући, емоционални и производе различите врсте утисака код људи, свако људско биће се може са њима идентификовати, свако од нас је прошао кроз одређене врсте прекида”, каже ПР КЦ ГРАД Јелена Павловић

Никад ношена венчаница, бас гитара, мамине личне ствари, неотворени рођендански поклон, шоља за чај као сећање на преминулу баку и љубавно писмо неки су од предмета које посетиоци изложбе у Београду могу видети. За потребе београдске поставке изложено је шездесет предмета из архиве музеја и петнаест предмета прикупљених на конкурсу у Србији.

Збирка Музеја прекинутих веза броји око 3500 предмета и прича

Уметнички пројекат „Музеј прекинутих веза” настао је 2006. године, а његови аутори су Олинка Виштица и Дражен Грубишић. Од тада, изложба је „путовала” у више од тридесет земаља, а људи из свих крајева света донирали су предмете за које су емотивно везани и слали приче које се крију иза тих предмета.

Изложба Музеја прекинутих веза и у Београду13.jpg
београд.рс

Посебност музеја је та што људима широм света пружа прилику да дељењем емотивних прича на креативан начин превладају тугу и губитак. 

Изложба ће бити отворена свакодневно до 30. септембра од 10 до 20 часова, у изложбеном простору Музеја града Београда, у улици Вука Караџића у Београду. 

Подели вест