Ворхол у Београду 9x16.00_00_00_24.Still037.jpg
београд.рс

београд.рс

Уметнички програм

ИЗЛОЖБА НАЈВЕЋЕГ ПОП-АРТ УМЕТНИКА: „Све боје Ворхола” у Галерији Салон

09.07.2024.

ИЗЛОЖБА НАЈВЕЋЕГ ПОП-АРТ УМЕТНИКА: „Све боје Ворхола” у Галерији Салон
Величина слова

Изложба чувеног поп-арт уметника Ендија Ворхола отворена је у Галерији Салон, Музеја града Београда и трајаће до 30. јула.

Где се одржава

Галерија Салон, Музеја града Београда (Булевар Краља Александра 30)


Када се одржава

8. до 30. јул


Изложба „Све боје Ворхола” је приватно власништво „Висконти Фајн Арт“ колекционара Живе Шкодлар Вујић и Лазара Вујића из Словеније, а организовали су је Музеј града Београда и Центар београдских фестивал (ЦЕБЕФ).

„Можемо да кажемо да нам је заиста огромно задовољство што Центар београдских фестивала, који у овој години обележава 10 година рада, заједно са Музејом града организује ову сјајну изложбу”, каже ПР ЦЕБЕФ-а Јелена Васић. 

Цела изјава ПР-а ЦЕБЕФ-а Јелене Васић налази се у видеу испод.

Чувени портрети Мерилин Монро, Марте Грахам, затим планетарно познате лименке супе „Кембел”, затим „Спејс фрут” и „Цвеће” само су неке од 40 графикаамеричког уметника које чине изложбу „Све боје Ворхола”,а које је одабрао један од најистакнутијих европских галериста Лазар Вујић.

Ворхол у Београду 9x16.00_00_36_09.Still045.jpg
београд.рс

Он се упознао са Ендијем Ворхолом приликом рада на графичким решењима за Зимске олимпијске игре у Сарајеву 1984. године. „Ворхолова првобитна идеја за Олимпијске игре био је скакач, али се мени више допао клизач и на крају смо се одлучили за тај мотив" - рекао је Вујић у једном од интервјуа.

Енди Ворхол је сматран за најпознатијег и најуспешнијег представника уметничког правца поп-арт, а поред тога био је и режисер и писац. На почетку каријере био је познат као рекламни илустратор, због чега су га галерије упорно одбијале, јер га нису сматрале уметником.

Ворхол у Београду 9x16.00_00_04_12.Still039.jpg
београд.рс

Тада је почео да анализира однос између комерцијале и уметности и уместо да их доживи као супротстављене, једноставно је почео да их спаја, а овакав концепт донео му је светску славу. Неки од његових најчувенијих радова су „Мерилин Диптих“, „100 конзерви супе“, „100 флаша Кока-Коле“ и „100 новчаница долара“. Посебно значајни за његов рад и каријеру су многобројне илустрације типично америчких предмета и познатих личности – Мерилин Монро, Елизабет Тејлор, Мајкл Џексон, Елвис Пресли.

Ворхол у Београду 9x16.00_00_02_15.Still038.jpg
београд.рс

Најскупље дело уметности 20. века је управо његова слика Мерилин Монро, која је 2022. године продата за 200 милиона евра, а чувена је и његова изјава да ће „свако имати својих 15 минута славе”. 

Подели вест