nm_website_feature_jul_8.png
промо Народни музеј

промо Народни музеј

Уметнички програм

„ЗАВОЛЕХ ЛЕПОТУ ДОМА ТВОГА“ У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ: Вођење кроз српске храмове

11.07.2024.

„ЗАВОЛЕХ ЛЕПОТУ ДОМА ТВОГА“ У НАРОДНОМ МУЗЕЈУ: Вођење кроз српске храмове
Величина слова

Стручно вођење „Заволех лепоту дома Твога – споменици српског црквеног градитељства“ биће одржано 20. јула у 18 часова у Народном музеју.

Где се одржава

Народни музеј


Стилски својствена и јединствена српска црквена архитектура изнедрила је споменике светске културне баштине, а средњовековни храмови заузимају значајно место у формирању и презентацији националног идентитета модерне српске Кнежевине и Краљевине.

Осим тога, важан елемент за настанак српске државе чинило је православно хришћанство, а јака средњовековна држава темељила се на међусобној сарадњи владара и цркве. Владари су тако подизали монументалне храмове, који данас чине значајне споменике српске средњовековне историје. 

Стручно вођење „Заволех лепоту дома Твога“, одржаће Емилија Аћимовић, и на њему ће посетиоци моћи да сазнају нешто више о средњовековној српској држави посматрајући Студеницу, Жичу, Грачаницу, Дечане и Манасију у њиховим нововековним огледалима. 

Народни музеј током лета организује богат програм за своје посетиоце, а популарне су и бесплатне радионице за одрасле.Подели вест