foto-5.jpg
beograd.rs

beograd.rs

Gradske aktuelnosti

NIKOLA NIKODIJEVIĆ U RAZGOVORU S KINESKIM PRIVREDNICIMA: Najvažniji poduhvat izgradnja metroa

18.10.2024.

NIKOLA NIKODIJEVIĆ U RAZGOVORU S KINESKIM PRIVREDNICIMA: Najvažniji poduhvat izgradnja metroa
Veličina Slova

Delegacija Grada Beograda, predvođena predsednikom Skupštine grada Nikolom Nikodijevićem, tokom boravka u kineskom gradu Jantaiu, u provinciji Šandong, susrela se sa privrednicima ove regije.

Nikodijević je tom prilikom podsetio na dinamičnu saradnju Beograda s kineskim kompanijama, navodeći primer Pupinovog mosta i Obilaznice oko Beograda, kao i na tekuće poslove na izgradnji podzemne garaže u Vlajkovićevoj ulici.

U izjavi za više kineskih medija, Nikodijević je precizirao da je svakako najvažniji poduhvat izgradnja metroa, na koji naš glavni grad čeka više od pola veka. Ovaj kapitalni projekat biće rezultat trilateralne saradnje između Francuske, Kine i Srbije. Kineska kompanija „Pauer Čajna”, koja je glavni nosilac građevinskih radova na izgradnji metroa, više od decenije je na tržištu Srbije i iza sebe ima dvadesetak realizovanih ili ugovorenih projekata, tako da nema sumnje da će i u projektu budućeg metroa pokazati svoju izuzetnost i posvećenost, ocenio je Nikodijević.

– Beograd nastavlja da se ubrzano razvija, naročito u pogledu infrastrukture. Našem glavnom gradu predstoji priprema i izgradnja još dva velika mosta i izgradnja dva tunela ispod delova Beograda, kako bi se saobraćaj u potpunosti rasteretio. Zato koristim ovu priliku da pozovem kineske kompanije sa dokazanim graditeljskim
iskustvom i naprednim tehnologijama da uzmu aktivno učešće u daljoj dinamičnoj transformaciji našeg grada – rekao je predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević.

U kineskom gradu Jantaiu održava se šesti sastanak lokalnih lidera Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope (CIEZ), a naša delegacija učestvuje na poziv guvernera Narodne vlade provincije Šandong Zhou Naikianga. Tema sastanka je „Lokalna saradnja Kine i CIEZ za budućnost”. Format „Kina–CIEZ” je pokrenut s ciljem da se razvija međuregionalna saradnja, koja podrazumeva širi spektar oblasti, poput ekonomije, trgovine, saobraćaja, nauke i tehnologije, kulture, obrazovanja i drugo. Predstavlja važan segment u ukupnoj spoljnoj politici NR Kine i služi aktivnoj promociji ciljeva globalne strateške inicijative „Pojas i put”.

Izvor: Beoinfo

Podeli vest