SIMBOLI BEOGRADA - KALEMEGDANSKA TVRĐAVA 1.jpg
beograd.rs

beograd.rs

Beogradska riznica

MESTO SASTANAKA SVIH GENERACIJA: Kalemegdan čuva tajne i pruža veličanstven pogled

02.07.2024.

MESTO SASTANAKA SVIH GENERACIJA: Kalemegdan čuva tajne i pruža veličanstven pogled
Veličina Slova

Osim što je najposećenija turistička lokacija, Kalemegdan je i jedinstvena oaza u samom centru grada.

Najveći je beogradski park, najznačajniji kulturno-istorijski kompleks i najprepoznatljiviji simbol prestonice u kojem dominira Beogradska tvrđava.

Kalemegdan sa tvrđavom čini jedinstvenu celinu, a svaki deo parka ima zanimljivu priču o davnoj prošlosti.

Ceo prostor, na kome se nalaze objekti i arheološka nalazišta od neprocenjivog nacionalnog značaja obuhvata površinu veću od 60 hektara.

SIMBOLI BEOGRADA - KALEMEGDANSKA TVRĐAVA 3.jpg
beograd.rs

Naziv Kalemegdan odnosi se samo na prostorni plato oko tvrđave koji je osamdesetih godina 19. veka pretvoren u park. Plato je služio da se neprijatelj dobro osmotri i sačeka za borbu, dok je tvrđava, bila glavno vojno uporište Beograda.

Iz Kalemegdanskog parka u Beogradsku tvrđavu može se ući kroz jednu od sedamnaest očuvanih kapija

Park je kasnije proširen izgradnjom Malog Kalemegdana, a pre Prvog svetskog rata se završavao na mestu, gde su sada kamene stepenice.

Ime Kalemegdan potiče od turskih reči „kale“, koja znači grad ili tvrđava i „megdan”, u prevodu polje ili bojište.

Turci su Kalemegdan nazivali i Fićir-bajir, što znači „breg za razmišljanje“

Zbog svoje lokacije, prelepih šetališta, širine i mira Kalemegdan je oduvek bio i omiljeno mesto svih generacija, kako Beograđana, tako i sve većeg broja turista. Godišnje ga poseti dva miliona ljudi.

Stvoren je za odmor tela i duše, mnogi dolaze i zbog položaja koji pruža prelep pogled, kakav malo koji grad u svetu ima. Na Kalemegdanu možete samo prošetati, sesti na klupu ili odigrati partiju šaha.

SIMBOLI BEOGRADA - KALEMEGDANSKA TVRĐAVA 4.jpg
beograd.rs

Najposećeniji deo ovog parka je spomenik „Pobednik“ koji dnevno obiđe više od pet hiljada turista. 

Večni su samo vidici Kalemegdana. Kad se po njemu pođe, vraćaju se dva utiska svake zime. Da sneg budi sećanja, kod svakog, na detinjstvo, a da sada raskopani jarkovi u parku sećaju na rovove iz rata, zavejane zaklone i prihvatnice”

Miloš Crljanski o Kalemegdanu

Na Kalemegdanu se nalaze Vojni muzej, Spomenik zahvalnosti Francuskoj, Umetnički paviljon „Cvijeta Zuzorić“, Zavod za zaštitu spomenika kulture grada Beograda, Prirodnjački muzej, crkva Ružica, Rimski bunar, Astronomska opservatorija, Zoološki vrt, dečji zabavni park, kao i sportska igrališta za rekreaciju i ugostiteljski objekti koji služe za predah i osveženje.

SIMBOLI BEOGRADA - KALEMEGDANSKA TVRĐAVA 2.jpg
beograd.rs

Kalemegdan je uvek na vrhu liste lokacija koje treba posetiti u Beogradu, a često je izbor za celodnevni porodični izlet.Podeli vest