Specijali_Simboli Beograda_Topčiderski park 9x16.00_00_21_11.Still065.jpg
beograd.rs

beograd.rs

Beogradska riznica

SPOJ PRIRODE I UMETNOSTI: Topčiderski park, jedinstvena prostorna i kulturna celina Beograda

11.07.2024.

SPOJ PRIRODE I UMETNOSTI: Topčiderski park, jedinstvena prostorna i kulturna celina Beograda
Veličina Slova

Topčiderski park je jedan od najstarijih parkova u Beogradu. Prostire se na površini od oko 13 hektara i od vremena vladavine kneza Miloša se nije mnogo izmenio.


Plan za park, koji je smešten u dolini Topčiderske reke, uradio je Atanasije Nikolić po ugledu na parkove u Evropi, a knez Miloš je aktivno učestvovao u njegovom uređenju.

Ovaj simbol Beograda i danas pored prirode krase konak, crkva, skulpture... 

U parku su prvo napravljeni Konak kneza Miloša 1831. godinei crkva Svetih apostola Petra i Pavla, koja je izgrađena između 1832. i 1834. godine. 

Specijali_Simboli Beograda_Topčiderski park 9x16.00_00_27_18.Still066.jpg
beograd.rs

Prva skulptura ,,Žetelica" u parku je postavljena već 1858. godine. Ona je naručena u Beču, izlivena je od cinka i presvučena tankim slojem bakra. Jedini je primerak ukrasne parkovske skulpture XIX veka u Beogradu. Predstavlja ženu u prirodnoj veličini sa snopom žita u rukama.

Prva skulptura u Topčiderskom parku je bila inspiracija Draganu Lakoviću za zbirku soneta pod nazivom ,,Žetelica i Šumanović".

U parku su bile zasađene domaće vrste drveća, a upotpunjen je i retkim tropskim biljem negovanim u toplim lejama staklenika. Obilje vode omogućilo je izradu brojnih česama, pa je ukrašen vodoskocima i fontanama. 

U to vreme je bio prvi evropski oblikovan parkovski prostor u Srbiji, a javni park je postao od polovine XIX veka.

Specijali_Simboli Beograda_Topčiderski park 9x16.00_00_11_12.Still063.jpg
beograd.rs

Miloš Obrenović je na ovom prostoru stvorio središte političke vlasti, crkvenog, prosvetnog i kulturnog Beograda.

U njemu su održane i Narodne skupštine 1840., 1843. i 1868. godine. Ovde je obeležena i pedesetogodišnjica Drugog srpskog ustanka, a običaj je bio da se narod masovno okuplja na Petrovdan, dan slave Topčiderske crkve. 

Do omiljenog mesta za odmor se stizalo lako tramvajskom linijom Terazije–Topčider.

Topčider na turskom znači topčijska, artiljerijska dolina.

Današnji izgled parka obuhvata četiri dela. U njima se nalaze značajni spomenici kulture, ispred Konaka je Obelisk iz 1859. godine, koji je knez Miloš podigao u čast svog drugog dolaska na vlast. Pored ,,Žetelice", važno mesto zauzima i spomenik velikom prijatelju srpskog naroda Arčibaldu Rajsu.

Pažnju posetilaca uvek privlači Miloševa česma, Mali i Veliki vodoskok, kao i deo od Topčiderske ulice do dela Bulevara vojvode Mišića, gde se ističe jezerce sa mostićem i dekoracijom u okruženju.

Specijali_Simboli Beograda_Topčiderski park 9x16.00_00_07_13.Still062.jpg
beograd.rs

U Topčiderskom parku se nalazi jedan od najlepših primeraka platana na Balkanu, kao i brojne listopadne i četinarske vrste drveća. 

Nikakva kola ne puštajte da preko Topčidera idu, da livade kvare”

Knez Miloš, naredio u pismu od 24. februara 1831. godine.

Prostorna kulturno-istorijska celina „Topčider“ 1987. godine je utvrđena za kulturno dobro od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju, zbog posebnih prirodnih, estetskih, kulturnih i istorijskih vrednosti koje sadrži. Skupština grada Beograda je 23. juna 2015. godine donela rešenje o proglašenju spomenika prirode „Topčiderski park“.

Najstariji uređen park u Srbiji je ostao omiljeno beogradsko izletište, a  danas je jedan od simbola glavnog grada. Pored božanstvene prirode u neposrednoj blizini centra prestonice, šetnja Topčiderom je poseban doživljaj uživanja u jedinstvenoj ambijentalnoj celini.

Podeli vest