101_rođendan Beogradske Filharmonije 9x16.00_00_43_01.Still043.jpg
beograd.rs

beograd.rs

Beogradska riznica

ISTORIJA PUNA IZAZOVA I USPEHA: Entuzijazam Beogradske filharmonije traje više od jednog veka

07.07.2024.

ISTORIJA PUNA IZAZOVA I USPEHA: Entuzijazam Beogradske filharmonije traje više od jednog veka
Veličina Slova

Brojne turneje, gostovanja svetskih muzičara i nesvakidašnji nastupi utkani su u 101 godinu postojanja jednog od najboljih orkestara u regionu.

Prvi nastup Beogradske filharmonije održan je u junu 1923. godine, kada je čuveni kompozitor i dirigent Stevan Hristić okupio muzičare Opere Narodnog pozorišta, nastavnike beogradskih muzičkih škola i nekolicinu amatera u orkestar. 

„Ono što ostaje uklesano u pisanoj i nepisanoj istoriji Beogradske filharmonije je entuzijazam i Hristićeva vizija koja je pre 101 godinu bila da Beograd dobije evropski izgled i da kroz muziku približi našu sredinu svim trendovima”, navodi PR Beogradske filharmonije Jelena Milašinović

Cela izjava PR-a Beogradske filharmonije Jelene Milašinović nalazi se u videu ispod.

Prvo međunarodno gostovanje Beogradska filharmonija imala je u Sofiji 1936. godine.

U periodu do Drugog svetskog rata, Filharmonija započinje saradnju sa orkestrima iz Zagreba i Slovenije i ostvaruje prve umetničke rezultate sa gostovanjima inostranih dirigenata i vokalnih izvođača. 

U ratnom periodu Filharmonija nije nastupala, a osamnaest dana nakon oslobođenja Beograda, u novembru 1944. godine održala je prvi posleratni koncert. Svoju zvaničnu autonomiju, novog umetničkog rukovodioca Krešimira Baranovića i ime Simfonijski orkestar Narodne Republike Srbije dobila je 1951. godine. Ipak, svega godinu dana kasnije, ansamblu je vraćeno ime Beogradska filharmonija koje je zadržano do danas. 

Posebno mesto u istorijatu Beogradske filharmonije zauzima saradnja sa indijskim dirigentom Zubinom Mehtom, koji je prvi put dirigovao orkestrom Beogradske filharmonije 1958. godine. Mehta je od tada nekoliko puta nastupao u Beogradu i nekadašnjoj SFRJ, a Filharmonija i danas sarađuje sa njim.

101_rođendan Beogradske Filharmonije 9x16.00_02_15_21.Still044.jpg
beograd.rs

Tokom šezdesetih i sedamdesetih godina prošlog veka Simfonijski orkestar beleži značajne uspehe. Ansambl je nastupao u brojnim zemljama u Evropi, kao i u Meksiku i na Kubi. U ovom periodu Filharmonija snima izdanja za velike diskografske kuće „Philips”, „Decca”, i „Electrola”, a tadašnji svetski stručnjaci uvrstili su je među pet najboljih evropskih orkestara.

Tokom ratova na teritoriji bivše Jugoslavije, Beogradska filharmonija ulazi u težak period svoje istorije, posebno tokom bombardovanja 1999. godine, kada nije imala organizovanu koncertnu sezonu, već samo povremene nastupe. 

101_rođendan Beogradske Filharmonije 9x16.00_00_04_11.Still039.jpg
beograd.rs

Dolaskom Ivana Tasovca na mesto direktora i Uroša Lajovica na mesto šefa-dirigenta 2001. godine, svetski izvođači gostuju u Beogradu, rekonsturiše se dvorana za nastupe i menja se način funkcionisanja Beogradske filharmonije. 

Uloga Ivana Tasovca u načinu rada Beogradske filharmonije posebno je značajna za noviju istoriju ove ustanove. „Tasovcu pripada jedna cela petina istorije Beogradske filharmonije, jer je napravio kuršlus u svetu klasične muzike, a Beogradska filharmonija je postavljena na jedan interesantan, kapriciozan, visoko kvalitetan način, ali tako da je otvorena za sve i širi svoja vrata ka publici", smatra Milašinović. 

Beogradska filharmonija je u junu 2017. godine održala najveći koncert klasične muzike na otvorenom na Balkanu, pred više od 25.000 ljudi.

Simfonijski orkestar nedavno je proslavio 101. rođendan, a nove stranice svoje istorije ispisuje nesvakidašnjim koncertima i gostovanjima svetski priznatih umetnika, koje publiku očekuju u narednoj sezoni

Podeli vest