Specijali_Simboli Beograda_Hotel Moskva9x16.00_00_40_00.Still058.jpg
beograd.rs

beograd.rs

Hotel Moskva

OD KAFANE DO PRESTIŽNOG HOTELA: „Moskva” šarmira izgledom i specijalitetima

09.07.2024.

OD KAFANE DO PRESTIŽNOG HOTELA: „Moskva” šarmira izgledom i specijalitetima
Veličina Slova

Na mestu nekadašnje kafane „Velika Srbija” 1908. godine otvoren je hotel Moskva, monumentalna zgrada kroz koju je prošla domaća i svetska elita, a njena arhitektura u stilu ruske secesije i danas privlači goste.

Četvorospratnica stara 116 godina nalazi se na uglu Terazija i Balkanske ulice, renovirana je nekoliko puta, a zahvaljujući nesvakidašnjem eksterijeru i bogatoj istoriji, hotel Moskva je jedan od naprepoznatljivijih simbola Beograda

Hotel Moskva izgrađen je prvobitno kao objekat osiguravajućeg društva „Rosija“ iz Petrograda i predstavljao je veliku investiciju Ruskog carstva i Kraljevine Srbije.  

Specijali_Simboli Beograda_Hotel Moskva9x16.00_00_13_18.Still051.jpg
beograd.rs

Zdanje na Terazijama podignuto je prema ideji ruskih arhitekata i srpskog arhitekte Jovana Ilkića. Gradnja je počela 1905. godine, a Palatu „Rosija“ sa kafanom i hotelom „Moskva“ otvorio je kralj Petar I Karađorđević 1908. godine.   

Hotel Moskva jedna je od prvih zgrada u Beogradu na kojoj je upotrebljen armirani beton za međuspratnu konstrukciju, a ovim radovima rukovodio je arhitekta Matija Šnajder.

Arhitektura zgrade pripada stilu ruske secesije, uz elemente antike. Posebnu pažnju privlači fasada hotela koju čini pregršt detalja. Skulptura „Žena sa tri deteta“ nalazi se u uganom delu na fasadi, kao i „Glorifikacija Rusije“ koja je simbol ruske privredne i pomorske snage, a ukrasi na fasadi izrađeni su prema Ilkićevoj zamisli.  

Specijali_Simboli Beograda_Hotel Moskva9x16.00_00_20_06.Still053.jpg
beograd.rs

Zgrada je za vreme Drugog svetskog rata ozbiljno oštećena, a po završetku ratnog perioda postala je mesto okupljanja tadašnje elite, među kojima su bili Ivo Andrić i Vasko Popa

Posebno mesto u okviru zgrade na Terazijama od 1974. godine zauzima poslastičarnica Kafe Moskva, po kojoj je hotel i danas poznat. Specijalitet poslastičarnice je torta „Moskva šnit” čije parče traži više od 300 gostiju svakog dana. 

Torta „Moskva šnit” je zaštićen brend poslastičarnice Hotela Moskva, čiji je originalni recept kreiran 1974. godine. Torta je postala poznata u svetu za svega nekoliko meseci, a godišnje se u hotelu Moskva napravi čak 20 tona ove poslastice.

Hotel je za više od jednog veka postojanja ugostio preko 40 miliona ljudi. Alfred Hičkok, Robert de Niro, Lučano Pavaroti, Indira Gandi i Albert Ajnštajn samo su neke od poznatih ličnosti koje su posetile zdanje na Terazijama, a po njima je nazvano šest apartmana u hotelu.

U Hotelu Moskva u apartmanu broj 418 nalazi se olimpijska soba u kojoj je 23. februara 1910. osnovan Srpski olimpijski klub, kasnije preimenovan u Olimpijski komitet.

Specijali_Simboli Beograda_Hotel Moskva9x16.00_00_33_16.Still057.jpg
beograd.rs

Danas se u okviru hotela nalaze restoran Čajkovski, Kafe poslastičarnica Moskva, 123 sobe, četiri konferencijske sale, Spa i velnes centar. Zahvaljujući atraktivnoj lokaciji u centru prestonice, oduvek je privlačio veliki broj Beograđana, a omiljeno je mesto i brojnih turista koji posebno tokom leta uživaju na terasi „Moskve”. 

Podeli vest