_DSC9199.jpg
Marija Piroški

Marija Piroški

Manifestacije

PRIJATELJSTVO SRBIJE I NARODA AFRIKE UZ PESMU I IGRU! Završen jedan od omiljenih festivala Beograđana

27.06.2022.

PRIJATELJSTVO SRBIJE I NARODA AFRIKE UZ PESMU I IGRU! Završen jedan od omiljenih festivala Beograđana
Veličina Slova

Tokom dva topla dana vikenda, 25. i 26. juna, u Muzeju afričke umetnosti u Beogradu održan je Afro festival. Brojni sugrađani i posetioci našega grada imali su priliku da se upuste u upoznavanje afričkog kulturnog nasleđa kroz brojne muzejske popularne programe.

Najsvečaniji deo festivala činio je program – Durbar, dan prijateljstva, muzike i plesa, održan u nedelju, 26. juna. Ovaj deo Festivala Muzej organizuje uz dragocenu podršku afričkih ambasada, bili su tu ambasadori Alžira, Angole, Egipta, Konga, Libije, Maroka, Tunisa, kao i konzulati Namibije i Jamajke. Ovogodišnji domaćin festivala bila je Ambasada Republike Angole!

_DSC9048.jpg
Marija Piroški

Na centralnom događaju, tačno u podne, javnosti su se obratili direktorka Muzeja afričke umetnosti, Marija Aleksić, NJ.E. Mohamed Amin Belhaž, doajen Grupe afričkih ambasadora u Beogradu i NJ.E. Alcino Izata de Konsejsao, ambasador Republike Angole. 

Afro festival od svog osnivanja, 1997. godine, postao redovna manifestacija, jedinstvena za Srbiju u celom regionu zapadnog Balkana, čiji je cilj da promoviše prijateljstvo Srbije i naroda Afrike kroz različite aktivnosti usmerene na mlade, na muzičke nastupe, modne revije i druge aspekte afričkog kulturnog nasleđa. 

NJ.E. Mohamed Amin Belhaž, doajen Grupe afričkih ambasadora u Beogradu i ambasador Maroka,

 Nakon Ambasadora Belhaža, prisutnima se obratio ambasador Republike Angole, NJ.E. Alcino Izata de Konsejsao, koji je istakao: „Afrička kultura, umetnost i tradicije su toliko raznovrsne da smo smo zahvalni da u Beogradu imamo ovako značajno mesto koje dozvoljava svima da dobiju makar uvid u afričku kulturnu raznolikost. Angola ima tu čast da bude domaćin ovogodišnjeg festivala i Ambasada je tesno sarađivala sa muzejem u pripremi niza događaja kojim se prestavlja tek delić angolske umetnosti i kulture“.

Istaknuti angolski umetnik Kiluanž Kija Henda, održao je predavanje, a glavni muzički događaji dana predstavljali su, nastup benda „Avalski put“ koji čine afrički studenti u Beogradu koji borave i studiraju u našoj zemlji zahvaljujući projektu „Svet u Srbiji“ i spektakularan nastup rege muzičara Horsman Coyote.

Pogledajte kako je izgledalo 

Podeli vest