Goran Rakić.2.jpg
Goran Rakić
Dalibor Danilović

Goran Rakić
Dalibor Danilović

Umetnički program

APSTRAKCIJA SMELOSTI NA VELIKIM PLATNIMA! Posetite izložbu koja je organizovana na evropskom nivou

22.06.2022.

APSTRAKCIJA SMELOSTI NA VELIKIM PLATNIMA! Posetite izložbu koja je organizovana na evropskom nivou
Veličina Slova

U galeriji KvART u Beogradu u prisustvu velikog broja posetilaca otvorena je samostalna izložba slika Gorana Rakića. Izložbu čini izbor od četrnaest radova velikog formata, koje osvajaju na prvi pogled svojom ekspresivnošću i smelim koloritom.

Gde se održava

Galerija KvART


Umetnik je predstavio beogradskoj publici najnoviju seriju slika na velikim formatima, u kojoj sintetiše svoja dosadašnja iskustva – od crteža, monohromije, kolorita.

’’Tema izložbe nije isključiva. Slike su povezane sećanjima, od mog detinjstva do današnjeg doba. Vezane su za uspomene i osećajnost onoga što sam doživljavao. Ove slike su putovanje kroz samog sebe, onog čega se sećate, što stvara emociju koju izražavate ekspresivnošću, bojom, crtežom i oblikom’’ – izjavio je Goran Rakić posle otvaranja izložbe.

Srećan sam što sam večeras imao otvaranje izložbe, koja je organizovana na evropskom nivou, sa odnosom koji organizatori prave ne samo prema slikaru već i prema publici koja dolazi. Srećan sam zbog ovako pozitivne reakcije prisutnih, i mnogih ljudi koje večeras privi put srećem.

Goran Rakić, umetnik

 Goran Rakić je slikar koji pripada generaciji umetnika koja stupa na scenu krajem osamdesetih godina prošlog veka, predstavljajući se samostalnim izlaganjem širom Jugoslavije. Njegov opus pretežno čine apstraktne slike velikih formata.

’’Posmatrač na ovoj izložbi je putnik i učenik, a ne samo puki konzument. Pred ovim velikim formatima, on se prepušta i spoznaje najpre delo pred kojim stoji, a onda i samog sebe.’’ – kaže kustoskinja izložbe, Ksenija Marinković.

Važnu odrednicu u razumevanju samog umetnikovog postupka čine nazivi radova - Dvoje, Kišni dan, Kola doktora Kostića, Nagoveštaj Vetra, Sahara…

Izložbu prati bogato ilustrovan katalog, koji sadrži opis svih 14 radova. Izložbu gorana Rakića možete pogledati do 30.juna u Galeriji KvART u TC Galerija.

Podeli vest