Izložba Jelena-Bogdanić-Galerija DOB.jpg
Jelena Bogdanić promo

Jelena Bogdanić promo

Umetnički program

IZLOŽBA „KIOSK” U DOMU OMLADINE: Jelena Bogdanić preispituje konzumeristički svet

22.06.2024.

IZLOŽBA „KIOSK” U DOMU OMLADINE: Jelena Bogdanić preispituje konzumeristički svet
Veličina Slova

Galerija Doma omladine Beograda preoblikovaće se u prodajno mesto 25. juna u 19 časova za potrebe izložbe „Kiosk“ autorke Jelene Bogdanić.

Gde se održava

Galerija Doma omladine Beograda


Kada se održava

25. jun do 7. jul


Autorka na ovaj način tematizuje potrošačko društvo, dok „kiosk“ postaje mesto refleksije o konzumerističkom svetu u kojem živimo.

Jelena Bogdanić - rad 2.jpg
Jelena Bogdanić promo

Na policama „kioska“ naći će se artikli koje umetnica najčešće kupuje, poput žvakaćih guma, filtera za cigarete, upaljača, novina i tramvajskih karata koji su napravljeni od jeftinih materijala kratkog veka trajanja. Umetnica od izabranih predmeta stvara umetnička dela na taj način preispitujući odnos savremenog čoveka prema kupovini.

Jelena Bogdanić - rad 3.jpeg
Jelena Bogdanić promo

Na primer dnevne novine, simbol trenutnih događaja i informacija, dobijaju novu vrednost kroz upotrebu plastike u njihovoj izradi, čime se ironično i direktno ukazuje na kontrast između trajnosti materijala i prolaznosti vesti.

Autorka posetioca izložbe stavlja u poziciju deteta koje se nalazi u poznatom, ali veštački kreiranom prostoru bez stvarne funkcije, poput plastične dečje kuhinje ili kućice za lutke. „Kiosk“ postoje prostor sa višestrukim značenjem koji nas, izmeštajući iz očekivane realnosti poput naučnog eksperimenta, nagoni na preispitivanje sopstvenih navika i granica.

Jelena Bogdanić - rad 1.jpeg
Jelena Bogdanić promo

Jelena Bogdanić (1998, Zagreb) diplomirala je 2022. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Kroz objekte i instalacije istražuje materijalnost, estetiku i poetičnost jednokratne plastike čije nepredvidljive preobražaje ostvaruje topljenjem. Izlagala je na nekoliko grupnih izložbi u Zagrebu, Labinu i Dablinu. 

Izložba je otvorena do 7. jula. Radno vreme Galerije DOB-a je: utorak-subota od 12:00 do 21:00, nedeljom od 12:00 do 18:00, dok ponedeljkom Galerija ne radi.Podeli vest