1080x1080_macura-kcb.jpg
KCB promo

KCB promo

Umetnički program

NIKOLA MACURA U LIKOVNOJ GALERIJI KCB: Kako je oružje postalo muzički instrument, izložba i performans

07.07.2024.

NIKOLA MACURA U LIKOVNOJ GALERIJI KCB: Kako je oružje postalo muzički instrument, izložba i performans
Veličina Slova

Izložba radova „Bombofon" magistra vajarstva Nikole Macure biće predstavljena u Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beograda do 10. avgusta 2024. godine.

Gde se održava

Likovna galerija Kulturnog centra Beograda


Kada se održava

9. jul


Opisujući svoju umetničku praksu kao društveno angažovanu, Nikola Macura ističe da većina njegovih radova ima i specifičnu vrstu utilitarne vrednosti. U poslednjem projektu „Od buke do zvuka”, on koristi metod apsajklinga: pronalaženja i preuzimanja oružja i drugih rekvizita sa vojnog otpada u Temerinu, i njihovog umetničkog preoblikovanja u svojevrsne muzičke instrumente, poput bombofona – duvačkog instrumenta napravljenog od projektila/granata za ručni bacač M57. Upotrebna vrednost tih umetničkih objekata ogleda se u mogućnosti da se na njima izvode muzički performansi u saradnji sa profesionalnim muzičarima i „Zarđalim orkestrom”, kako ga Macura naziva. Takvim umetničkim postupkom, otvara se niz mogućih problemskih okvira za analizu odnosa između utilitarnosti umetnosti i njene društvene, simboličke ili pak estetske funkcije.

bombofon-nikola-macura-kcb-6.jpg
Bombofon, Nikola Macura
KCB promo

Kao prateći deo ove izložbe u utorak 9. jula od 18 časova u Likovnoj galeriji biće organizovan razgovor, a potom i muzičćki peroformans Zarđalog orkestra na platou ipsred galerije. 

Nikola Macura, magistar vajarstva, vanredni je profesor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Rođen je 1978. godine u Novom Sadu. Umetnička praksa Nikole Macure povezuje različite medije i podrazumeva instalacije i intervencije u prostoru, skulpturu i crtež pre svega u formi društveno angažovane umetnosti. Nakon završenih studija aktivno izlaže na grupnim i samostalnim izložbama u zemlji i inostranstvu.

Podeli vest