Entrance Left angle square.jpg
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

ПРОЈЕКАТ ИЗГРАДЊЕ 1.500 СТАНОВА: 160.000 квадрата у Сурчину

14.07.2024.

ПРОЈЕКАТ ИЗГРАДЊЕ 1.500 СТАНОВА: 160.000 квадрата у Сурчину
Величина слова

У оквиру међународне изложбе „EXPO 2027” планирана је изградња стамбеног комплекса, у ком ће бити смештени учесници ове манифестације.

Комплекс ће чинити 1.500 станова, простираће се на 160.000 квадратних метара и моћи ће да смести 3.500 станара. По завршетку изложбе „EXPO 2027”, један део станова биће додељен онима којима је то потребно, док ће се део продавати по повољним тржишним ценама. 

„Пре свега је обавеза нас као организатора била да обезбедимо стамбени простор, односно апартмански простор за учеснике на самоj изложби. Кад кажем учеснике, то су делегације земаља којих ће бити преко 120 и организатор има обавезу да им у непосредној близини обезбеди смештај” рекао је поводом овог пројекта главни урбаниста Града Београда Марко Стојчић.

Цела изјава главног урбанисте Марка Стојчића налази се у видеу испод.

„Организовање овакве манифестације представља посебну врсту признања за сваку земљу и град имајући у виду да у просеку преко 100 земаља учествује на овим изложбама и да је за време трајања посети исто толико шефова држава или председника владе. Зато се надамо да ће српска престоница добити шансу да покаже свету све своје лепоте, историју и културу.“

Градоначелник Александар Шапић, септембра 2023.

За потребе манифестације „EXPO 2027” на истој локацији биће изграђен и Национални стадион, као и спортски центар намењен воденим спортовима.

Град Београд организоваће светску изложбу „EXPO 2027” на тему „Игра(ј) за човечанство” од 15. маја до 15. августа 2027. године. Ова изложба представља прилику за додатна улагања у инфраструктуру која ће у Београду подићи квалитет живота грађана, али и бити одскочна даска за велики економски раст целе земље.

Promenade Expo.jpg
београд.рс

Подели вест