trg nikole pasica-area-5.JPG
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

ОБНОВА СПОМЕНИКА У БЕОГРАДУ: Брига о историјским знаменитостима чува дух престонице

18.07.2024.

ОБНОВА СПОМЕНИКА У БЕОГРАДУ: Брига о историјским знаменитостима чува дух престонице
Величина слова

Споменик браниоцима Београда, Трг Николе Пашића и Краљева чесма подсетник су на значајне историјске личности и тренутке у нашој престоници, а њихова обнова чува их од заборава.

Споменик браниоцима Београда 1915. налази се на Дунавском кеју на Дорћолу и један је од најзначајнијих градских споменика. Посвећен је браниоцима главног града који су погинули приликом пада Београда током Првог светског рата, а недавно је у његовој близини направљен и спомен-парк.

Град Београд_Специјали_Споменик браниоцима Београда 3.png
београд.рс

„Споменик браниоцима Београда поред 25. маја на Дунаву, то је можда један од значајнијих ако не и наjзначајнији градски споменик, нешто што припада нама и обележава нашу историју и људе који су заслужни што уопште постојимо данас на овом простору”, наводи главни урбаниста Града Београда Марко Стојчић.

Цела изјава градског урбанисте Марка Стојчића налази се у видеу испод. 

Осим спомен-парка браниоцима Београда, у доњем делу Дедиња рестауирана је и  „Краљева чесма” посвећена краљу Александру I Карађорђевићу. У њеној близини 2023. године свечано је отворен и спомен-парк у знак сећања на место где је стрељано неколико хиљада људи 1944. године од стране комунистичких власти.

Рестаурација Краљеве чесме1.png
београд.рс

 У центру престонице, у току су радови на Тргу Николе Пашића, а у плану је и рестаурација споменика Николи Пашићу, једном од најистакнутијих и најзначајнијих политичара у нашој историји. 

Само уређење трга ће остати исто, али све ће бити ново, нове плоче, нова фонтана.”

Александар Шапић, градоначелник Београда о реконструкцији Трга Николе Пашића

Споменик Николи Пашићу је релативно новијег датума, али такође подразумева да је постамент, камен и сам споменик неопходно поправити и освежити, како би у тренутку када буде готов Трг Николе Пашића добио и рестауриран споменик”, каже главни урбаниста Стојчић.

trg nikole pasica-cam 1.JPG
београд.рс

Споменици су знаменитости од кључне важности за културу и изглед једног града, а бригом и уређивањем престоничких обележја, чува се дух Београда и одаје почаст људима и догађајима који су оставили значајан траг у њему. 

Подели вест