Јединица за космичка истраживања4.png
београд.рс

београд.рс

Јединица за космичка истраживања

ЈЕДИНИЦА ЗА КОСМИЧКА ИСТРАЖИВАЊА У БЕОГРАДУ: Регионални пионири у науци

18.08.2024.

ЈЕДИНИЦА ЗА КОСМИЧКА ИСТРАЖИВАЊА У БЕОГРАДУ: Регионални пионири у науци
Величина слова

Први српски сателит биће лансиран у орбиту 2025. године у оквиру пројекта „Мозаик” који реализује Јединица за космичка истраживања и технологије Астрономске опсерваторије.

Београд и Србија поново су пионири у региону, овог пута на пољу космичких истраживања. Реч је о јединственом подухвату израде сателита при Јединици за космичка истраживања и технологије Астрономске опсерваторије у Београду.

Јединица за космичка истраживања7.png
београд.рс

Пре годину дана Београд и Србија добили су Јединицу за космичка истраживања и технологије. Ова Јединица при Астрономској опсерваторији има велике циљеве, између осталог и лансирање првог српског сателита.

Јединица за космичка истраживања6.png
београд.рс

Поред научних истраживања Јединица при Астрономској опсерваторији биће посвећена повезивању са привредом наводи Милан Стојановић, руководилац пројекта „Мозаик”.

- Оснивање Јединице је имало неколико циљева. Овај сателит „Мозаик” на коме радимо није једини циљ. Можда наш највећи дугорочни циљ по питању те јединице је сарадња са привредом и укључивање привреде у рад на пројектима где ми као научници учествујемо. Значи ми смо до сада били углавном оријентисани, као астрономија, као фундаментална наука на чисто научна истраживања, открива Стојановић.

Јединица за космичка истраживања1.png
београд.рс

Пројекат „Мозаик” има више циљева као што су едукативни и подршка младим научницима додао је он.

- Ово је један први покушај да мало изађемо из тог домена и да радимо заједно са привредном на неким пројектима који могу да буду врло занимљиви, а са друге стране и врло корисни и за Србију и за науку и генерално гледано и за младе, за едукацију, за студенте јер и њих планирамо да укључимо у овај пројекат, казао је Стојановић.

Подели вест