„Паркирај и вози се” систем на Аутокоманди4.png
београд.рс

београд.рс

Градске актуелности

СИСТЕМ „ПАРКИРАЈ И ВОЗИ СЕ” НА АУТОКОМАНДИ: Решење за саобраћајне застоје у центру града

23.08.2024.

СИСТЕМ „ПАРКИРАЈ И ВОЗИ СЕ” НА АУТОКОМАНДИ: Решење за саобраћајне застоје у центру града
Величина слова

На Аутокоманди тренутно се гради 144 паркинг-места која ће бити део система „Паркирај и вози се”, а циљ пројекта је смањивање саобраћајних гужви у центру града.

„Паркирај и вози се” систем на Аутокоманди9.png
београд.рс

На Новом Београду, у Улици Владимира Поповића већ постоји систем „Паркирај и вози се”, или „Park and Drive”, а изградња паркинг-места на Аутокоманди наставак је овог пројекта. 

„Паркирај и вози се” је пројекат који подразумева сарадњу Града Београда, Секретаријата за саобраћај и „Паркинг сервиса”, с обзиром на то да се грађанима омогућава једна интегрисана услуга. Они, уколико живе негде на ободу града, могу својим аутомобилом да дођу до нашег паркиралишта и уколико имају месечну паркинг карту седну на аутобус, довезу се до свог посла или одредишта где желе да иду, и  бесплатно паркирају на нашим паркиралиштима”, објашњава Драгана Брдар из ЈКП-а „Паркинг сервис”.

У видеу испод налази се изјава Драгане Брдар из ЈКП-а „Паркинг сервис”.

Циљ овог пројекта је да што мање аутомобила уђе у центар града, како би се растеретио саобраћај. Систем „Паркирај и вози се” осмишљен је тако да, након што грађани оставе своје возило на паркингу, могу даље да наставе свој пут користећи линију јавног превоза која саобраћа у близини паркиралишта. 

„Паркирај и вози се” систем на Аутокоманди2.png
београд.рс

Систем „Паркирај и вози се” бесплатно могу да користе сви власници возила који имају месечну карту за јавни превоз и регистровани су у корисничком систему ЈКП „Паркинг сервиса” Београд.

„Park and Drive” ускоро ће бити успостављен и на Аутокоманди, a уз месечну карту за јавни превоз, корисници система моћи ће да бесплатно паркирају своје возило и потом наставе пут јавним превозом. 

Возачи који немају месечну карту за јавни превоз, могу користити овај паркинг куповином вишесатне паркинг-карте или плаћањем паркинга по започетом сату. 

„Паркирај и вози се” систем на Аутокоманди5.png
београд.рс

„Паркирај и вози се” је само један од пројеката који спроводи ЈКП „Паркинг сервис” у сарадњи са Градом Београдом, како би се решио проблем саобраћајних гужви и паркирања у главном граду. Након изградње паркиралишта на Аутокоманди, грађани ће моћи брже да стигну до својих одредишта, јер ће се увођењем овог система значајно умањити застоји у саобраћају.



Подели вест