shutterstock_1909080799.jpg
shutterstock

shutterstock

Градске актуелности

СУЗБИЈАЊЕ КОМАРАЦА КРОЗ КАНАЛИЗАЦИОНУ МРЕЖУ: Током акције може доћи до краткотрајног затварања делова улица

23.08.2024.

СУЗБИЈАЊЕ КОМАРАЦА КРОЗ КАНАЛИЗАЦИОНУ МРЕЖУ: Током акције може доћи до краткотрајног затварања делова улица
Величина слова

Акција сузбијања ларви и одраслих јединки комараца у делу канализационе мреже на Новом Београду вршиће се од 27. до 30. августа, од 5 до 7 часова.

Сузбијање ће се обавити у следећим улицама: Тошин бунар, Булевар Зорана Ђинђића, Милентија Поповића, Булевар Милутина Миланковића, Антифашистичке борбе, Шпанских бораца, Булевар уметности, Омладинских бригада, Народних хероја, саопштено је из Секретаријата за заштиту животне средине.

Такође, ова акција ће се спровести и у улицама блокова 22, 23, 24, 25 (круг „Београдске арене”), 28, 29, 31 („Meркaтoр” и СИВ 2 и 3), 32, 33, 34 (са Студентским центром), као и у блоковима 37, 38 и 39 (ФДУ).

Како се третман врши аплицирањем препарата у канализациону мрежу кроз шахтове, могућа је појава белог дима изнад околних канализационих шахтова. Такође, током извођења акције може доћи до краткотрајног затварања делова улица.

Како су објаснили из овог секретаријата, услуга се врши препаратом који је регистрован код надлежног министарства, уписан у Привремену листу биоцидних производа и није штетан по здравље људи и кућних љубимаца.

У саопштењу се наводи да грађани сами могу спречити размножавање комараца тако што ће редовно чистити олуке, уклонити аутомобилске гуме, канте и саксије, како се у њима не би задржавала вода и тиме обезбедило развијање ларви, а самим тим и одраслих јединки комараца. Препоручује се и употреба заштитне мреже против комараца на прозорима. Такође, веома је битно редовно пражњење септичких јама и стављање мрежица на отворе септичких јама. Приликом боравка у природи пожељно је користити репеленте и избегавати периоде највеће активности комараца.

 Извор: Беоинфо

Подели вест